Under måndagsförmiddagen var det Gamlestans tur att få ett besök av kartritaren Maths Carlsson.

Maths Carlsson ritar om kartan i Lysekil

”Det är många som har kommit fram och frågat vad jag håller på med”

2014-12-08 Om ni har sett en man smyga omkring i gränderna i Lysekil den senaste tiden kan ni vara lugna. Det är ingen inbrottstjuv.
Med största sannolikhet är det Maths Carlsson som ni har sett.

Den sjätte juni nästa år kommer det vara full aktivitet i Lysekil. Förutom nationaldagsfirande lediga människor kommer staden vara full av orienterare. World Cup, ett slags för-VM inför det stora orienterings VM:et som ska hållas i Strömstad och Tanum 2016, stannar till i staden för en deltävling.

För att kunna orientera behöver man som bekant en karta, det är där Maths Carlsson kommer in i bilden. Maths är nämligen professionell kartritare och jobbar just nu med att ta fram en sprintorienteringskarta över Lysekil.

– Det är många som har kommit fram och frågat vad jag håller på med, säger Maths Carlsson när jag träffar honom i Gamlestan.

“Så tydlig som möjligt”

Maths har ritat orienteringskartor i drygt 30 år. Även om det inte är han som lägger banorna, det gör Stångenäs som arrangerar deltävlingen, är det en viktig uppgift han har.

– Löparna springer banan på 12-15 minuter och de måste ta oerhört många beslut på kort tid. Ska jag springa till höger eller vänster om huset? Ska jag ta en genväg genom gränden, eller ska jag fortsätta rakt fram? Min uppgift är att göra kartan så tydlig som möjligt, säger Maths.

Kommer ta 150 timmar

När jag träffar Maths har han en handdator med en speciell programvara som han använder för att rita. Till sin hjälp har han även en GPS som han stoppat i mössan för att få så bra täckning som möjligt.

– Jag använder mig av kommunens egna kartor som grundmaterial, sedan bearbetar jag dem för att göra allt tydligare för orienterarna.

Maths säger att han räknar med att det kommer att ta 150 timmar att göra klart kartan över Lysekil. 60 procent av tiden går åt på plats, 40 procent är efterbearbetning framför datorn. Fördelningen för att rita kartor i skogen ser annorlunda ut.

– Då kan man säga att det är 95 procent ute på fältet och bara fem procent framför datorn.

Vad är skillnaden mellan att rita kartor i stadsmiljö jämfört med i skogen?
– Det är mycket kallare i staden. Man blir mer stillastående. I skogen kan man gå i stort sett överallt.

Hur är det att rita i Lysekil?
– Det är en bra stad för sprintorientering. Det är en blandad miljö med backar och tighta smala gränder i exempelvis Gamlestan. Till skillnad från i en större stad finns allt samlat på en mindre yta i Lysekil, avslutar Maths Carlsson.

 

_MG_6134 kopiera

Maths använder sig av en handdator för att samla in informationen till kartan över Lysekil.

Publicerad:
Nyhetsarkiv