Seabased gula boj lockade månget öga där den låg under Smögenbron innan den återbördades till Lysekil. Nu ska konstruktionen inne i Seabased gula boj göras om - att den slet sig visar på ett behov.

Martin och Lennart räddade Seabasedboj

2016-02-11 Nu är Seabased gula boj återbördad till Lysekil. Det berättar räddningsbesättningens Martin Olofsson och Lennart Piloo, som mitt i värsta kylan och stormen i början av februari fick gå till Haby bukt i naturområdet Ramsvik utanför Hunnebostrand.
Där räddade de yrkeserfarna fiskarna vad som räddas kunde: Hela den dyrbara forskningsbojen.

I stormen hade den av Lysekilsföretaget Seabased utvecklade och tillverkade forskningsbojen för de unika vågkraftverken slitit sig. Bara yrkesfiskarna Martin och Lennart kunde klara den vanskliga transporten.

– Sen togs den till Lysekil, berättar Martin. Där ska de göra om konstruktionen.

Som LP flera gånger berättat, kan Seabased-projektet skapa en rad jobb om allt går väl. Därför är det så extra viktigt att ingenting går snett i detta första provningsläge.

Men Lennart Piloo undrade också för några veckor sedan, varför de lokala medierna inte tar bättre vara på en så här unik sak – när forskare och ingenjörer på andra håll i hela världen tar kontakt och frågar, frågar, frågar.

Det var då

Det är nämligen Martin och Lennart som fått förtroendet gå ut med boj efter boj från mellanlandning på Hasselösund. Annars drar de…

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv