Människans kroppsspråk och uttryck fascinerar Margaretha

Utställning på Lysekils Konstförening

2021-05-04 Margaretha Janssons motiv är människan och det som intresserar henne mest är kroppsspråk och rörelser. Hon är född och uppvuxen i Karlstad, men hon besöker gärna nya geografiska platser för att ställa ut och visa upp sin konst.

Margaretha arbetar gärna med olika teman som intresserar henne som acceptans, positioner, identitet, mätbarhet och så vidare.Innehåll som har med människans villkor, upplevelse och interaktion att göra. Människans kroppsspråk, rörelse och uttryck fascinerar mig mycket, förklarar hon.

Hur hittade du till Lysekils Konsthall?
– Det var en konstkollega som ställde ut här för några år sedan. Sedan är det trevligt att utmana sig själv och ställa ut på lite olika geografiska platser, förklarar hon.

Hon jobbar mycket med rörelser och kroppsspråk i bilderna.
En liten vridning på huvudet kan betyda mycket för vad man säger med hela kroppen. Oftast handlar det om inre landskap, att jag söker en känsla. Men ibland kan jag även ha politiska motiv och även miljömotiv.
Det är inte så att hon skriver någon på näsan, men det är hennes berättelse som man skulle kunna tolka så.
– Det är ju fritt för betraktaren att tolka och de kanske ser något helt annat. Jag skulle inte kalla mig superrealist, men ibland naturalist. Jag försöker ha något inneboende, men det är en väldigt tolkningsfri berättelse.

Margaretha är född och uppvuxen i Karlstad. Här bor hon i ett gammalt missionshus med 90 kvadrat för sin ateljé och lika mycket boyta. Men konsten tillägnar hon mer än hälften av sitt liv.Tekniken hon visar upp i Lysekil är olja och äggoljetempera. Men hemma i ateljén blir det även akvarell och skulpturer, allt från betong till brons som hon gjuter på Konstnärernas Kollektivverkstad Värmland.
I lördags startade utställningen med Margaretha Jansson hos Lysekils Konstförening som pågår till den 15 maj.

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv