”Kockarna” är från vänster bakre raden: Eivor Falk har bakat mjuk pepparkaka, Iréne Lycke som köpt in alla 56 ingredienser, Emiliya Yordanova från Bulgarien har lagat Banitza och Creme caramell, Bebban Larsson har lagat revben, Ellinor Öststorm har gjort en smörgåstårta, Irén Elfström har gjort svensk cheescake. Från vänster främre raden: Pornpan Berger från Thailand har lagat KoaPadKung, Julia Gaubert från Chile har lagat Ceviche, Bernardita från Chile har lagat Empanadas, Nermana Jaskic från Bosninen har lagat Pita och cocoskaka, Lien Nguyen från Vietnam har lagat vietnamesiska vårrullar och Judith Möller från Sri Lanka har lagat svarta räkor.

Mångfald i fokus när städenheten hade fest

Julbordet byttes ut mot mat från sju olika länder

2014-12-18 Julbordspengen blev till mångfaldsfest.
– Vilken fantastiskt god mat vi har ätit idag. Vi hade jättetrevligt med många goda skratt och vi åt så vi blev proppmätta, skrattar enhetschefen Iréne Lycke när hon summerar kvällen.

Det var i kommunens lokaler i Dalskogen som ett 20-tal av städenhetens personal träffades i förra veckan, för att ha samkväm.

– Upprinnelsen är från då vi jobbade med FAS 05 (Förnyelse, Arbetsmiljö, Samverkan) Sunt Livs FAS Arbetslivskurs 2011. I detta arbete gjorde vi ett häfte med överenskommelser som skulle gälla på städenheten för att få en god samverkan och en god arbetsmiljö, säger Iréne Lycke.

Bättre förståelse

En av de sex punkterna i häftet var mångfalden.

– Redan då bestämde vi att vid lämpligt tillfälle ha en mångfaldsfest, där vi skulle smaka på varandras mat. Detta tror jag skapar en bättre förståelse för varandras religion och levnadssätt samtidigt som det kan generera i en bättre arbetsmiljö, säger Iréne Lycke

56 ingredienser

Ett bra tillfälle kom när arbetsgivarens julbordspeng dök upp. Då blev det för chefen Iréne, att med en inköpslista bestående av 56 ingredienser, bege sig ut och storhandla.

– Innan hade vi ett möte där de av våra vänner som kommer från andra länder och ett antal tjejer som kommer från Sverige bestämde vad som skulle lagas.

Bildspel

Förutom maten så blev det även ett annat kulturellt inslag under kvällen.

– Jag hade gjort ett bildspel med tio vackra bilder från varje land och en karta på var landet ligger i världen. Dom fick berätta om sitt land och var bilderna var tagna, säger Iréne.

Ett mycket uppskattat inslag, men det var inte slut med det.

– Vi fullbordade ämnet med ett bildspel från hela Sverige, allas vårt hemland, och bilder på Lysekil och Bohuslän, avslutar Iréne Lycke.

Publicerad:
Nyhetsarkiv