Sotenäs och Lysekils kommun har drabbats hårt av översvämningarna. Här en bild från Kungshamn. Foto: Britta Wingård

Många larm efter nattens regnoväder

Lysekil och Sotenäs kommun värst drabbade

2021-07-30 Nattens regnoväder har slagit hårt mot Bohuskusten. Vägar har blivit avskurna och både källare och bilar har översvämmats. Värst drabbat är Lysekil och Sotenäs kommun.

Efter torsdagens ihärdiga regnande tog nederbörden extra fart under kvällen och natten. Det första larmet till Räddningstjänsten Mitt Bohuslän, som täcker Uddevalla, Orust, Munkedal och Lysekils kommuner, kom in vid halv ett tiden på natten.
– Vi har fått in över 60 larm. Det har uteslutande handlat om vattenskador på privata fastigheter, och 95 procent av de kommer från Lysekil och Orust, säger Mikael Svantesson, räddningschef i beredskap på Mitt Bohuslän.

Ingenstans för vattnet att ta vägen
Värst drabbade i Lysekils kommun är Brodalen, Skalhamn, Lyse och Skaftö. Mikael Svantesson berättar att de hjälpt till vid översvämningarna i den mån de har kunnat.
– Vi har varit ute och undersökt fastigheterna och i den mån vi har haft tid och kunnat har vi pumpat. Men i många fall är det så mycket vatten som har kommit att det inte finns någonstans för den att ta vägen. Ibland kan man inte göra så mycket mer än att vänta på att det ska sjunka undan, säger Mikael Svantesson.

På vissa ställen har räddningstjänsten lånat ut pumpar, men Mikael Svantesson berömmer också många fastighetsägare.
– De har tagit ett jättebra ansvar och gjort ett stort jobb. Många fastighetsägare har varit förutseende och skaffat egna pumpar.

Trafikproblem
Även trafiken påverkas av de stora regnmängderna. I Sotenäs kommun stängdes flera vägar av, bland annat väg 174 mellan Dingle och Bovallstrand, och väg 171 vid Nordens ark. I Lyse påverkades framkomligheten under fredagsmorgonen av en stor vattenansamling i höjd med gummiverkstaden, och vägen mot Fjälla friluftsområde var delvis bortspolad och fylld med stora stenar. Trafikverket gick ut med rådet att inte ge sig ut i trafiken om man inte måste.
Under tidig morgon avtog regnet och prognosen lovar uppehåll under dagen. Enligt SMHI:s mätstation i Lysekil kom det 59,6 millimeter regn under gårdagen och natten.

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv