Man i 65-årsåldern omkom i båtolycka utanför Lysekil

2018-09-30 En man i 65-årsåldern omkom vid en båtolycka utanför Lysekil på fredagskvällen. En kvinna räddades och flögs med ambulanshelikopter till sjukhus.

Klockan var 17.20 på fredagseftermiddagen när ett larm inkom till Sjö- och flygräddningscentralen, JRCC, om att två personer var i sjönöd. Larmet kom från en norsk segelbåt utanför Lysekil. Besättningen i segelbåten hade observerat en kvinna som låg i vattnet väster om Lilla Skeppsholmen och kvinnan tas in till land av segelbåten.
I inledningsskedet var informationen mycket knapphändig, senare visade det sig att en man och en kvinna hade färdats i en en mindre motorbåt som tog in vatten och sjönk till botten.
Cirka 40 minuter senare observeras ytterligare en person som tas in till land.
Ett stort räddningspådrag hade då satts in med flera fartyg från Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen samt helikoptrar. Sjö- och flygräddningscentralen larmade ut Lotsbåt Pilot 740, Lotsbåt Pilot 747, SSRS Käringön, SSRS Smögen, Sjöfartsverkets helikopter Lifeguard 007, polishelikopter och ambulans.
Under räddningspådraget blåste det måttlig vind med 3,3 m/s i byarna.
Klockan 19.30 på fredagskvällen meddelade Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral, JRCC, att dykare från Kungshamn hade hittat en mindre öppen motorbåt i vattnen utanför Stora Kornö. Båten kunde hittas efter att det flöt upp delar från båten till havsytan. Detta gjorde att dykarna kunde söka inom ett begränsat område.
Sökandet efter fler eventuellt nödställda fortsatte och fler ytenheter anlände; Kustbevakningens KBV 303, Sjöräddningsällskapets Resque Märta och Sjöräddningssällskapets Sten A Olsson.
Förutom sjöräddningens helikopter var en ambulanshelikopter och en ambulansbil larmad. Polisen assisterade också i räddningsinsatsen.
Vid 20.00-tiden på fredagskvällen blåstes räddningspådraget av.
Båten har identifierats och sökts igenom. Ytterligare information bekräftar att det var de två hittade personerna som var ombord på båten. Ingen ytterligare person är saknad.
– Inga ytterligare personer anträffade än de två personer som hittats tidigare, bekräftar polisens presstalesperson Tommy Nyman.
En av personerna, en man i 65-årsåldern, dog av sina skador, medan en kvinna, som var svårt skadad, flögs med ambulanshelikopter till sjukhus.
Sjö- och flygräddningscentralen tackar alla deltagande enheter för sin insats.

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv