Lysekilsposten utkommer i färg två dagar i veckan

Nu har LP:s tryckpress rullat färdigt...

2019-09-30 Lysekilsposten genomför den här veckan den största förändringen i tidningens historia.
Mullret från den amerikanska Goss-pressen från 1976 i tidningshusets källare kommer att upphöra. I stället kommer vi att trycka tidningen externt i färg i ett helt nytt format och komma ut två dagar i veckan.

Tidningsbranschen har varit under stark förändring sedan åtskilliga år tillbaka. Lysekilsposten, som grundades 1905, har som enda tidning i Sverige haft fullformat (broadsheet) sedan över 50 år tillbaka. På 1960-talet trycktes LP i tabloidformat, på grund av besparingsskäl, men nu är tiden mogen för oss att ändra format till Berliner, som även det är ett ganska ovanligt format i tidnings-Sverige.
Det är ett format som är något större än tabloid och något mindre än fullformat, vilket vi hoppas ska falla läsekretsen i smaken.

Utvecklas i takt med tiden
Lysekilspostens mål och vision är att vi skall vara ett lönsamt tidningsföretag som skall utvecklas i takt med tiden och befästa sin position som ledande lokal nyhetstidning i Lysekil med omnejd samt vara en attraktiv tidning för tidningens prenumeranter. Det är med blandade känslor som vi genomför den här stora förändringen, men om lokaltidningen ska överleva i en tid av nya digitala läsvanor, minskande annonsintäkter och högre distributionskostnader, så måste vi se om vårt hus och anpassa oss efter hur omvärlden och situationen ser ut.
Nästa nummer kommer att tryckas i färg på Markbladet i Skene i nytt format och lokaltidningen kommer från och med torsdag att komma ut två dagar i veckan i stället för fyra.
Men våra läsare kommer fortfarande att få tidningen med våra egna tidningsbud i Lysekil och Brastad och på landsbygden i Lysekils kommun.
Inom kort kommer även våra läsare på Skaftö att få tidningen med våra egna bud. I våra omgivande kommuner använder vi oss av Västsvensk Tidningsdistribution och Postnord. Allt fler av våra prenumeranter skapar digitala konton och läser tidningen både digitalt och på papper. Allt fler har övergått till att enbart läsa tidningen digitalt och gör man det har man tillgång till e-tidningen redan klockan 11.00 på tisdagar och torsdagar.
Samtidigt som vi minskar på utgivningstakten från fyra till två dagar i veckan kommer vi successivt att lägga ut nyheter och reportage på webben bakom betalvägg med samma inloggning som på e-tidningen. Detta innebär att man inte behöver gå och vänta på att nästa tidning ska komma ut, så genom att skapa ett digitalt konto, så kan man läsa LP snabbare än grannen.
Vi tror och hoppas att denna förändring ska ge oss den styrka som krävs för att överleva som ett fristående och självständigt tidningsföretag även i framtiden.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv