Lysekilspartiet har inte stängt dörrarna för ett majoritetsstyre

Sätter sitt hopp till Socialdemokraternas medlemmar – ”De har sista ordet”

2014-10-23 Lysekilspartiet har ännu inte gett upp hoppet om att få med (S) i en majoritetskoalition.
Trots detta väljer man själva att i nuläget betraktar koalitionen, Lysekilspartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna, som en grupp i opposition.
– Vi står fast vid att det är oerhört viktigt för Lysekils framtid att få till en majoritet. Det är ett ansenligt åtagande och jag sätter ett stort hopp till att medlemmarna i (S) vill ta det ansvaret tillsammans med oss, säger Lysekilspartiets Ronald Rombrant.

Turerna kring vilken regering Lysekil ska ha går vidare. Vissa partier är hetare än andra i sina ambitioner att nå lösningar inför de kommande fyra åren.

Uppstickaren Lysekilspartiet är, tillsammans med Socialdemokraterna, de två störta partierna, med sju mandat vardera. Ett samarbete mellan dessa partier skulle i praktiken innebära bred majoritet, då Kristdemokraterna och Miljöpartiet redan är ”med på tåget”.

Personliga hinder

Men allt är inte så enkelt som det ser ut. Medlemmarna i (S) röstade på sitt medlemsmöte nej till att ens diskutera ett samarbete med Lysekilspartiet. Medlemmarnas beslut motiverades inte med några politiska skiljaktigheter men däremot är det ingen hemlighet att ett antal medlemmar i (S) har personliga motsättningar till Lysekilspartiets frontfigur Ronald Rombrant.

I ett pressmeddelande lämnar Lysekilspartiet, (MP) och (KD) dörren öppen inför kommande val av nämnder och styrelser, vilket kan ske i november, men troligast sker i december.
”Vi i denna gruppering väljer ändå att betrakta oss som en grupp som är i opposition. Vi är ändå öppna för att bilda majoritet med andra partier, deadline för den processen är det datum som kommunfullmäktige kommer att välja styrelser och nämnder”.

Möte hos (S)

Enligt koalitionens pressmeddelande så ska Socialdemokraternas medlemmar vid nästa möte ta ställning och fatta beslut om ett av tre alternativ. Det handlar om teknisk valsamverkan med (M), (FP), och (C), att gå i opposition, eller ett majoritetssamarbete med Lysekilspartiet, (MP) och (KD).

Socialdemokraternas ledare, Jan-Olof Johansson bekräftar att så är fallet.
– Förhoppningen är ju att vi kommit så långt tills nästa medlemsmöte att vi kan lägga fram de alternativ som då står oss till buds, vilka vad jag kan se är dessa tre, och få mandat av medlemmarna att föra förhandlingarna i hamn.
Vidare skriver koalitionen om vilka namn som redan nu är nominerade till nämnder och styrelser.

Bygglovschef

Ronald Rombrant är nominerad till kommunstyrelsen, Jeanette Janson till bildningsnämnden, Mikael Wennergren till byggnadsnämnden, Fredrik Häller till Lysekils Stadshus AB och Gert-Ove Forsberg till Havets Hus AB.
Det nya namnet här är Mikael Wennergren, som bara för ett par dagar sedan blev medlem i Lysekilspartiet.

”Mikael Wennergren har sedan en tid tillbaka varit en sympatisör till Lysekilspartiet, är nu medlem och har accepterat att låta sig nomineras till byggnadsnämnden. Mikael har en gedigen erfarenhet från dels politik – har tidigare varit aktiv inom Vänsterpartiet – och mycket stora kunskaper om de frågor som hanteras i byggnadsnämnden. Till vardags arbetar Mikael som bygglovschef i Uddevalla kommun”, skriver man i pressmeddelandet.
”Skulle vi när allt har klarnat vara en del i en majoritet vill vi att dessa personer ska sitta i förarsätet i sina respektive nämnder och styrelser. Hamnar vi i opposition, kommer dessa personer att från vår sida nomineras till vice ordföranden”, meddelar koalitionen.

Pressmeddelande är undertecknat, Lysekilspartiets Ronald Rombrant (LP), Inge Löfgren (MP) och Ulrika Häller Lundbäck (KD)

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv