Mannen döms för grovt sjöfylleri, eftersom mängden alkoholhalt översteg 0,50 milligram per liter.

Lysekilsbo dömd för grovt sjöfylleri

2021-11-16 En man i 60-årsåldern, från Lysekil, döms för grovt sjöfylleri vid Uddevalla tingsrätt.

Mannen har vidgått de faktiska omständigheterna, men förnekat brott på den grunden att han befunnit sig i en nödsituation.
Vid aktuellt tillfälle fick Kustbevakningen larm om att en segelbåt drivit in i en algodling. När Kustbevakningen kom ikapp segelbåten iakttog personalen en person och fattade misstanke om sjöfylleri.
Mannen fick följa med för att göra alkoholprov och alkoholkoncentrationen uppgick till 0,52 milligram per liter.
Händelsen inträffade i slutet av april 2020 till havs nordost om Kristineberg utanför Fiskebäckskil. Tingsrätten bedömde brottet som grovt, eftersom alkoholhalten översteg 0,50 milligram per liter.

Medger eftersupning
Mannen har vidgått att han druckit alkohol efter att han hade lagt sig för ankare vid en ankringsplats och låg still. Båten var ny för honom och han var därför osäker på ankaret. Han hade inte för avsikt att åka någonstans och hade bland annat tagit ut enslinjer för att försäkra sig om att båten skulle ligga still. Han vaknade av arga röster som skrek att han var tvungen att flytta på sig. Han upptäckte att hans båt drivit in i algodlingen och att en lina fastnat i ankaret.
För att undvika ekonomiska skador blev han tvungen att flytta båten till närmaste förtöjningsplats. Hade han inte gjort det hade han kunnat fastna i linor och bojar eller hamnat på grund.

Kustbevakningen vittnade
Vittnet, som arbetar på Kustbevakningen, har uppgett att de fick larm och kom ikapp en större motorseglare som körde runt åtta knop i färd mot Lysekil. Båten framfördes utan anmärkningar på öppet vatten och väderförhållandena var goda. Föraren hade kört båten i cirka 500 meter innan de stoppade honom.
Tingsrätten bedömer att mannen hade kunnat avvärja den aktuella faran på annat sätt än att köra iväg flera hundra meter med båten. Agerandet har därför inte varit försvarligt och mannen kan inte gå fri från ansvar.
Tingsrätten konstaterar att alkoholkoncentrationen legat precis på gränsen till grovt brott, att båten har framförts utan anmärkningar och under goda väderförhållanden samt att det vid tillfället inte varit mycket sjötrafik. Med hänsyn härtill och med beaktande av att mannen tidigare är ostraffad och det saknas anledning att befara att han begår nya brott anser tingsrätten att påföljden kan bestämmas till en villkorlig dom i förening med dagsböter.
Påföljden blir villkorlig dom och 40 dagsböter om 50 kronor. Den tilltalade åläggs även att betala en avgift på 800 kronor enligt lagen om brottsofferfonden.

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv