Lysekils Lucia kom med julens glada bud

Stämningsfullt och vackert inför en fullsatt kyrka

2019-12-13 Ett förstklassigt uppträdande av årets Lucia Manda Rosenberg med tärnor, stjärngossar och en tomte. Lysekils kyrka var mer än fullsatt och julstämningen var på topp när hela kyrkan klämde i med ”Nu tändas tusen juleljus”. Kören, Gullmarsskolans elever sjöng Luciasånger och julsånger, klassiskt och svängigt.

För tre år sedan tändes hoppet och Lysekils Lucia var tillbaka. Aldrig någonsin har kören varit så stor och sången så stark. Lucia 2.0 är tillbaka med besked och nu är det en tradition.
Årets Lucia Manda Rosenberg axlade Luciarollen galant. Det är Kerstin Moll, musiklärare på Gullmarsskolan, som utser Lucian i Lysekil.

– Vi lottar inte om vem som ska vara Lucia utan det utser jag. Det är tufft med så många människor och att stå i centrum. Det måste vara någon som är fysiskt stark och klarar av det mentalt, berättar Kerstin i en tidigare artikel till Lysekilsposten.
Den 70 personer starka kören sjöng i dur och trots det stora antalet körmedlemmar, har Moll ännu en gång lyckats få dem samstämda. Kerstin berättade för tidningen att det är en stor utmaning att på bara en person jobba med en kör stor som tre skolklasser, men med frivilliga och motiverade elever, så påpekar hon att det faktiskt fungerar bra.

Kommer med ljus och hopp

Det var för tre år sedan som Anette Niklasson, Grand Hotel, tog kontakt med Kerstin efter att ha sett uppträdande på Gullmarsskolan. Lysekil behövde en Lucia och hon såg framför sig samarbetet mellan skolan och näringslivet.
– Ungdomarna var helt fantastiska och jag kände att det här måste alla, inte bara vi föräldrar, kunna få ta del av, säger Anette.
Kyrkoherden Hans Wolfbrandt välkomnade alla besökarna och berättade bakgrunden till varför vi firar Lucia.
– Lucia firas över stora delar av världen och när vi firar i nordisk tradition så får vi återkoppla till den stora vida världshändelsen – att när är det är som mörkast kan vi i våra liv – i vår samtid, så finns det de som kommer med ljus och hopp. Jag vet inte vad du tror på, men när vi ikväll hör sångerna så visst händer det något inom oss, det är något av hopp och ljus som tänds. Det är konsekvenserna av en människa som har fått möta han som är världens ljus – Jesus, sade Hans.
Uppskattningsvis var det mellan 950 och 1 000 besökare i kyrkan.
– 1 200 får vi ta in enligt brandskyddsmyndigheten, 800 sittplatser har vi idag, så man kan säga att det var ”lapp på luckan”. Det är jätteroligt att traditionen är tillbaka med Luciasång i kyrkan. Speciellt kul är samarbetet; köpmännen, skolan och kyrkan. Det fungerar bra och det är positiva tongångar från alla parter.

Vad tycker du om körsången?
– Kerstin är fantastisk som kan entusiasmera 14–15 åringar att sjunga på det sättet och det är så positivt att så många vill vara med, både tjejer och killar, säger Hans Wolfbrandt.
Det blev ett stämningsfullt och vackert Luciafirande i Lysekils kyrka, en tradition Lysekilsborna, uppenbart med alla besökare, inte vill vara utan.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv