Lysekil sjunker i skolranking

” Att montera ner går fortare än att bygga upp”

2016-09-14 Lysekil tappar 29 placeringar och halkar ned till plats 195 i skolrankingen som Lärarnas Riksförbund presenterade tidigare i veckan.
– Att montera ner går fortare än att bygga upp så vi måste ha tro och tillit till det jobb som görs i skolan, säger Jeanette Jansson, Lysekilspartiets talesperson i skolfrågor.

Munkedal tappar 17 placeringar och hamnar på plats 119, medan fjolårets toppkommun Sotenäs tappar inte mindre än 98 placeringar, från plats 2 till plats 98, vilket är ett mycket dramatiskt fall.
Har inte analyserat
Mona Dahlqvist-Schiller, som är ny ordförande för Lärarnas Riks­förbunds lokalavdelning i Lysekil, har ännu inte hunnit analysera resultatet av rapporten.
– Vi vet inte exakt vilka orsaker som ligger bakom att Lysekil har tappat i placeringar. Vi får återkomma i frågan efter att vi har gjort en analys av rapporten, säger hon.
Den nya rapporten visar att det finns stora olikheter inom den svenska skolan när det gäller kommunernas elevresultat, likvärdighet, resursanvändning, lärarlöner och behörighet.
Lysekil hamnar på plats 26 i Sverige när det gäller lärarbehörighet, på 81:a plats när det gäller lärarlöner, på 283:e plats när det gäller resursanvändning,  på 243:e plats när det gäller likvärdighet och plats 214 när det gäller elevernas resultat. I totalrankingen hamnar alltså Lysekil på en inte alltför smickrande plats 195.

”Att montera ned går snabbare än att bygga upp”

Jeanette Jansson, Lysekils­partiet, som själv har ett förflutet som rektor på Gullmarsskolan och är numera rektor i Sotenäs, hoppas att återuppbyggnaden av Lysekils skolsystem, kanske redan nästa år, kan visa ett trendbrott åt det positiva hållet.
– Att montera ner går fortare än att bygga upp så vi måste ha tro och tillit till det jobb som görs i skolan.

Läs mer på:
https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv