Lysekil på plats 118 i rankning av bästa kommunen för unga

2021-12-06 Lysekils kommun hamnar på plats 118 i riket och plats 23 i Västra Götaland, medan Årjäng i Värmland är Sveriges bästa kommun för unga att bo i. Det visar en sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som i ett nytt index rankar ungas möjligheter på bostadsmarknaden i landets kommuner. Storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö hamnar alla i botten. Allra sist placerar sig Åre kommun i Jämtland.

– Historiskt många unga har inte ett boende som de kan kalla sitt eget hem. Det är inte bara ett problem för varje enskild individ, det är ett misslyckande för Sverige och riskerar att leda till missade arbets- och utbildningstillfällen samt försämrad konkurrenskraft internationellt, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Lysekils kommun hamnar på plats 118 när Sveriges kommuner rankas utifrån ungdomsarbetslöshet, bostadspriser, trångboddhet och tillgång till bostäder för unga. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har tagit fram ett nytt index, Sveriges bästa kommun för unga att bo i. Lysekils kommun hamnar på plats 23 i Västra Götaland, medan Årjängs kommun i Värmland rankas högst i landet.

– Hyrorna och lägenhetspriserna har under lång tid stigit betydligt mer än ungas inkomster, samtidigt som det också byggts för få små och billiga bostäder. Det nyligen återinförda skärpta amorteringskravet slår dessutom extra hårt mot unga, säger Marcus Svanberg.

Lysekils kommun har genomsnittlig ungdomsarbetslöshet, genomsnittliga bostadspriser, genomsnittlig trångboddhet och lagom många bostäder för unga

– Brist på billiga hyresrätter, stigande bostadspriser samt tuffa krav på kontantinsats och amortering är mycket höga trösklar att ta sig över för den som är ung och vill skaffa sig en bostad. Det är svårt att förstå hur regeringen tänker sig att unga i dag ska kunna flytta hemifrån, säger Marcus Svanberg.

Åre kommun rankas sist i Sveriges bästa kommun för unga att bo i, med en kombination av höga bostadsrättspriser, hög andel trångbodda och ett underskott på bostäder för unga. Samtliga av de tre storstadskommunerna rankas lågt. Malmö stad hamnar näst sist, Göteborgs Stad på plats 16 från slutet och Stockholms stad på 19:e sista plats.

Här är det bäst att bo för unga:

Kommun, län
1. Årjängs kommun, Värmland
2. Karlsborgs kommun, Västra Götaland
3. Åtvidabergs kommun, Östergötland
4. Mariestads kommun, Västra Götaland
5. Säters kommun, Dalarna

Här är det minst fördelaktigt att bo för unga:

Kommun, län
1. Åre kommun, Jämtland
2. Malmö stad, Skåne
3. Strömstad kommun, Västra Götaland
4. Haninge kommun, Stockholms län
5. Alvesta kommun, Kronoberg

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv