Ingegerd Thornadtsson på Näringslivsenheten i Lysekils kommun är projektsamordnare i kryssningsgruppen.

Lysekil laddar för nya besök av kryssningsfartyg i sommar

2015-03-04 Rederiet Oceania Cruises fick upp ögonen för Lysekil när de i somras anlöpte hamnen med cirka 1000 resenärer, mestadels amerikaner.
Till sommaren den 7 augusti kommer nästa kryssningsfartyg M/S Nautica. Kryssningsgruppen bjöd i onsdags morse in till frukostmöte på Hotel Lysekil för att redovisa erfarenheterna från förra besöket samt informera om årets anlöp med 824 resenärer.

Rutten ser lite annorlunda ut i år men är sig lik på det viset att Lysekil är det enda stoppet i Sverige.
Mestadels är det annars större städer och huvudstäder efter rutten. I år blir även stoppet i Lysekil två timmar längre än i somras.

Tio anlöp om året

Målet för Lysekil och hamnen är att få till stånd tio anlöp av kryssningsfartyg om året. Tor Carlsen chef för hamnen i Lysekil är initiativtagare till projektet och arbetet med att marknadsföra Lysekil som ett kryssningsmål började redan 2010.
Under mötet presenterade Tor ytterligare fem intresserade rederier.
– Det tog fyra år innan vi fick det första anlöpet förra året. I sommar kommer M/S Nautica men har vi tur kan det bli ytterligare ett fartyg. Vi jobbar nu med fem intresserade rederier som inkommit med offertförfrågningar. Det här är en ny strategi som hamnen i Lysekil jobbar utifrån och målet är tio fartyg om året, säger Tor.

Många överraskades

Ingegerd Thornadtsson på Näringslivsenheten i Lysekils kommun är projektsamordnare i kryssningsgruppen.
– Det är många som rannsakat sig själv sedan besöket i somras, för vi fick verkligen många gäster för en dag och många av oss blev överraskade. Nu är fler på, men det är synd att inte fler köpmän var här idag, vi får försöka uppvakta dem igen senare. Det har kommit in många bra förslag här idag som vi kan jobba vidare med. Vi har bland annat pratat om att ta fram en karta till besökarna för ren information, så de hittar och ser vad vi har att erbjuda med exempelvis kaféer, restauranger, butiker och andra serviceinrättningar, förklarar Ingegerd.

”Känner oss trygga”

Från turistbyrån som också ingår i kryssningsgruppen var Maria Jämting och Lennart Davidsson på plats.
– Vi känner oss mycket mer trygga i år jämfört med ifjol. Det var så stort, så många människor som kom. Nu känner vi att vi har koll på läget. Nu har vi erfarenheten. För vi var frustrerade på informationen vi inte fick i somras. Nu vet vi att viss information får vi inte förrän bara någon dag innan. Gruppen är indelad i ansvarsområden, Tor har hamnen, från turistbyråns sida hjälper vi gästerna med information och Ingegerd koordinerar så att allt är iordning, så vi har koll på alla tillstånd och så vidare, säger Maria.
Avslutningsvis efter brainstormingen på Hotel Lysekil, verkar alla deltagarna nöjda med dagens informationsmöte. Men mycket jobb återstår.
Kanske vi aldrig får se den där eller de där färjelinjerna som det talats och skrivits så mycket om. Men kanske placeras  Lysekil på kartan som ett delmål i kryssningssammanhang. Förhoppningarna lever i Kryssningsgruppen.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv