Lysekil förr och nu. Gamla vykort – nya bilder av tre generationer Andersson. ”Det är glasplåtar från min farfar Gunnar Andersson 1890-1951, min pappa Carl-Gustaf ”Carla” Andersson, som idag är 95 år och av mig och mina femtio år i branschen”, berättar Leif, som fått ärva namnet ”Carla”.

”Lysekil förr och nu” – ett detektivarbete

Historiska bilder från Lysekil med omnejd

2014-12-11 Ett tidskrävande men samtidigt ett spännande detektivarbete, så beskriver Leif ”Carla” Andersson boken ”Lysekil förr och nu” med bilder från tre generationer genom Lysekils historia. En historia som börjar 1870-80 och spänner sig fram tills idag. Framförallt är det bilder men även text som beskriver dem. Boken har premiär den 11 december, då den släpps i den lokala bokhandeln i Lysekil.

– Var man ute och tog 50 bilder så kanske ett av dem blev vykort, men alla diabilder finns bevarade, kategoriserade och prydligt i pärmar från förr till idag, berättar Leif.
– Boken innehåller bilder från min farfar Gunnar Andersson 1890-1951, min pappa Carl-Gustaf ”Carla” Andersson och så jag, berättar Leif, som fått ärva namnet ”Carla”.

Tillstånd för självgranskning

Boken är på 215 sidor och innehåller cirka 400 bilder. På varje sida finns en ny och gammal bild. Det blir stora kontraster. De historiskt unika bilderna mot de nytagna bilderna med liknande vyer. Många gånger känner man inte alls igen sig, när många fina byggnader och hus har rivits genom åren för att ge plats åt modernare byggnader och flera hus har dessutom brunnit ner genom åren.
De nytagna bilderna är från augusti och september i år. Däremot har vi inte kunnat ta några nya flygbilder. De flesta är från landbacken, det här med flygfotografering är komplicerat. Det krävs flygtillstånd och bilderna ska sedan granskas av försvarsstaben, berättar han.
Med sitt hängivna fotograferande från högre höjder tröttnade försvarsmakten till slut på honom.
– Jag fick ett generellt tillstånd för självgranskning. Jag har fått till mig hemligheterna och de har litat på mig, förklarar han.

Pansarskeppet Manligheten

Tanken med boken är historiken. Med bilder från Lysekil, Lysehalvön, bilder från Skaftö och dess­utom några bilder över Preemraff-området.
– Boken börjar med en bild på Scandinavian Star som ligger och brinner i Södra hamnen. Det är ingen unik bild i sig med det motivet, men vi försöker få fram de bilder som har historiska värden, förklarar Leif och bläddrar vidare i boken.
– En mer historisk unik bild är det här pansarskeppet Manligheten som ligger inne i Södra hamnen. Det rådde fotograferingsförbud i hamnen 1943, men här har vi lyckats får tag på en bild, ur en privat samling.
– Det här känner inte så många till. Vi hade i Lysekil en så kallad vagnbjörn, en truck som drog godsvagnar genom staden. Trucken fraktade bleckemballage från Bansviks bleckemballagefabrik i Norra hamnen och vidare till Södra hamnen. Det var en gammal avdankad artilleritruck från England av märket Matador, berättar Leif.

”Östersjön”

En annan bild är på en jättestor svart trumma vilken användes för att lägga ut vattenledning mellan Lysekil och Fiskebäckskil.
– Vattnet kom från Rödsvatten på Orust. Ledningen mellan Lysekil och Fiskebäckskil finns kvar än idag, berättar han.
En annan bild som man gärna studerar lite extra och drömmer sig bort en stund i är bassängen som låg ungefär där minigolfbanorna ligger idag.
–    Bassängen fungerade fram till början av 80-talet och var ny 1963. Det var Källarmästare Öster som lät bygga den och följaktligen kallades den för Östersjön, förklarar Leif.
Boken är ett samarbete mellan Carlaförlaget och Munkreklam i Munkedal.
– Munkreklam har stått för den tekniska biten och tryckt boken. Jag har sammanställt boken och varit detektiv. Vi får inte glömma min bror Claes Andersson som också varit med och sammanställt bildmaterialet, säger Leif.
Det har varit ett tidskrävande arbete, men boken är ändå snabbt framtagen.
– Vi kände att ska det vara någon idé så måste boken komma ut lagom för julhandeln och Hasse Ekbrand, på Akademibokhandeln var positiv till projektet, förklarar Leif ”Carla” Andersson avslutningsvis.
Boken släpps den 11 december hos den lokala bokhandeln.

Publicerad:
Nyhetsarkiv