Allyson Agervald, 14, från Åkersberga, valde att ha sin PRAO på Lysekilsposten. Hon har redan bestämt sig för att studera naturinriktning på gymnasiet vill även i framtiden ha Lysekil som sitt andra hem. Foto: Ahlbin Gustafsson

”Lysekil är mitt andra hem”

Allyson från Åkersberga valde LP som PRAO-plats

2023-12-01 Allyson Agervald, 14 år, från Åkersberga valde att ha sin PRAO-plats i årskurs 8 på Lysekilsposten.

LP bad henne berätta lite om sig själv och varför hon valde att praktisera på LP.
– Min familj består av min mamma, min pappa, min lillasyster och jag. Min pappa växte upp här i Lysekil och bodde här tills han var tjugo år gammal och flyttade bort. Han träffade min mamma, som är från Åkersberga och när jag var 2 år gammal flyttade vi dit. Nu har vi ett sommarhus här i Lysekil sedan 2015 och vi kommer hit varje sommar, berättar hon.

Vad gillar du att göra på fritiden?
– På fritiden gillar jag att läsa, skriva och simma. Jag är med i en simklubb och tränar simning 3 dagar i veckan och tävlar med min klubb på lokala tävlingar i Stockholm.
– Förut tog jag en paus från att tävla då jag tyckte det var jobbigt och omotiverande, men nu är jag tillbaka och tävlar med de andra i min grupp.

Vilken är din favoritgren inom simning?
– Mitt favoritsimsätt är ryggsim och crawl, även om jag inte är så duktig på tekniken. Jag läser även väldigt mycket och tycker det är kul att skriva egna historier, speciellt på engelska.

Vad har du för favoritämne i skolan?
– Mitt favoritämne i skolan är engelska och matte. På engelskan tycker jag det är kul med att skriva och läsa svårare böcker, det är kul att få se hur böcker är skrivna på engelska och det inspirerar mig till att själv skriva. På matten kan det ibland vara jobbigt när jag inte fattar ett koncept eller fastnar på en fråga, men det är värt det när man äntligen har svaret och känner sig nöjd.
Även fast Allyson bor i Åkersberga går hon i skola i Täby, vilket gör att hon behöver pendla med tåg till skolan varje dag.
– Min skola har olika inriktningar med bland annat sport, musik och annat. Jag går en inriktning som heter internationell kommunikation där jag arbetar med världens problem och hur relationer mellan länder kan kopplas till problemen de har. Jag har gjort flera studiebesök om detta med klassen och har till och med fått åka till Grekland för att träffa grekiska elever och se hur de lever, berättar Allyson.

Vad har du för planer och framtidsdrömmar när du blir stor?
– Just nu vet jag inte vad jag vill jobba med i framtiden, det finns för mycket att välja mellan. Alla säger att det är nästan ingen som vet vad de vill bli i min ålder, men jag vet att jag ska gå på naturinriktning på gymnasiet, helst på ett gymnasium i Täby där jag redan går i skolan. Jag har inte heller några större planer för framtiden, men jag vill kunna besöka Lysekil, precis som jag gör nu.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv