På hösten skördar Javier Gonzalez Amador solmogna vindruvor, här av sorten Solaris, i Luna Vingård i Lysekil. ”Solaris odlar vi mycket av, sorten ger ett vitt vin med en alkoholhalt av drygt tolv procent”, säger Javier. Foto: Gabriel Berndtsson

Driver vingård med framgång

2022-07-18 Att Lysekil skulle ha en välkänd och väletablerad vin-gård år 2022, det kunde man inte tro i början av 2000-talet. Men nu är det ett faktum sedan flera år tillbaka. Idag finns ungefär 4500 vinrankor på Luna Vingård & Restaurang i Dalskogen.
– Vi går in på vår tolfte säsong och har i år utökat med ett orangeri och matsal. Det gör att vi har fördubblat antal platser inomhus och kan ta in grupper på upp till 80 personer, säger Javier Gonzalez Amador, som driver verksamheten tillsammans med Anette Niklasson.

Luna Vingård – publikdragare som ökar – SommarLysekil (lysekilsposten.se)

En vingård i Lysekil, det låter riktigt exklusivt, men har alltså blivit verklighet. Fler och fler vinodlingsintresserade från när och fjärran söker sig hit. Många kommer med buss i grupper, får en guidning av Javier och inspireras i vingårdens härliga gröna atmosfär med spirande vinrankor och på hösten mognande druvor.

En hel vetenskap
Att odla och tillverka vin är en hel vetenskap. Det behövs bra sorter av vinplantor som trivs i jordmånen och klimatet i Lysekil.
– Solaris är en grön druva som passar bra här och som vi odlar mycket av. Den ger ett vitt vin med en alkoholhalt av drygt tolv procent. Något vi märkt på senare år är att vinet blir ännu bättre om man skördare det lite senare. Första åren skördade vi i mitten av september, men nu brukar vi vänta till en vecka in i oktober. Då blir sockerhalten högre och därmed även alkoholhalten, förklarar Javier.
En vinranka behöver växa under fyra år innan den kan producera vin. Bäst avkastning ger den efter sju-åtta år.
Någon gårdsförsäljning av lokalt producerat vin är inte tillåtet ännu. En statlig utredning tittar på frågan. Däremot får vinet som produceras vid Luna Vingård serveras till slutna sällskap.
– Vi får ofta vingårdsbesök av vinintresserade grupper från andra håll. Munskänkarna är en vinprovarorganisation med många lokala sektioner i Sverige och några i andra länder. De kommer gärna till vingården i Lysekil, konstaterar Javier.

Lokalt producerad
Han är noga med att maten som serveras ska vara lokalt producerad så långt möjligt.
– Vi har till exempel kryddor från vår egen örtagård och skördar varje dag till köket under sommaren. Så odlar vi tomater och olika bär. Från lokala jägare köper vi vild-svinskött, berättar Javier.
På senare år har Luna Vin-gård satsat mer och mer på uteserveringen.
– Vi har placerat grillen mitt emellan gamla och nya uteserveringen. Det fungerar utmärkt, konstaterar Javier som samtidigt berättar att man klarat pandemin bra, trots restriktionerna som varit. Då har det varit en fördel att ha tillgång till stora ytor där man kan servera gästerna utomhus.
Ett kommande projekt när nu orangeriet/matsalen blivit klar och tagits i bruk är att göra en ny och större vinanläggning, ett nytt vineri. Detta är en anläggning som framställer vin. Här bearbetas druvorna, vinet får mogna och tappas sedan på flaska.

Flera typer av vin
Luna Vingård framställer flera olika vintyper:
– Större delen av produktionen blir vitt vin av den gröna druvsorten Solaris. Sedan gör vi ett rosévin av tre olika druvsorter, dels Solaris, men också de blå druvorna Pinot Noir och Rondo. Vi gör även cava, alltså ett mousserande vin, där man tillsätter jäst och socker till vitt vin när det är klart och så får det jäsa i flaskan tills sockret är förbrukat, förklarar Javier.
Förra året blev det även en del dessertvin, ett sötare vin, av den härdiga blå druvsorten Zilga.

Om du ser tillbaka på de här tolv åren som gått sedan ni började med vinodlingen, hur tycker du det har gått?
– Vi är jättenöjda med hur det blivit. Det har gått över förväntan, även om det varit några tuffa år under uppbyggnaden av odlingen. Nu har vi 1500 plantor i riktigt bra ålder för att kunna producera vin. Förra hösten skördade vi 1500 kilo vindruvor, det blev mer än vi trodde, berättar Javier.
Ännu så länge är produktionen av vin inte kommersiell.
– Vin är en biprodukt men hela konceptet med vingård gör att vi skapar en annorlunda miljö som attraherar besökare.

En publikdragare
Javier slår fast att vingården i Lysekil fungerar som en av publikdragarna i området. Havets Hus, Stångehuvud och Nordens Ark är andra platser som bidrar till att besökare stannar här.
– Om man vill ha en levande stad behövs sådana här publikmagneter. Kanske stannar besökarna en extra natt och en extra dag. Man behöver köpa bröd, fika, gå på restaurang. Det gynnar de lokala näringsidkarna. Det här är en fantastisk grej för hela Lysekil, avslutar Javier Gonzalez Amador.

Thomas Andersson

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv