Förutom Alstor fanns en rad andra mer eller mindre lokala företag, bland annat Kranman i Bullaren, som visade upp sina egna maskiner, t.ex. en prototyp på en mindre processor. Här demonstrerar Åke Johansson processorn. (Foto: Bengt Larsson)

Lokalt tillverkade maskiner visades på skogsdag i Dingle

Skogsbruk utan körskador i fokus

2015-02-10 I Bohuslän finns flera företag som tillverkar skogsmaskiner och dessa fick möjlighet att visa upp sig vid skogsdagen på Gregeröd utanför Dingle i lördags.

I samarbete med Skogsstyrelsen arrangerade företaget Alstor AB i Dingle skogsdagen på Gregeröd som lockade många många skogsintresserade i alla åldrar.

Förutom Alstor fanns en rad andra mer eller mindre lokala företag, bland annat Kranman i Bullaren, som visade upp sina egna maskiner, t.ex. en prototyp på en mindre processor.

Skogsbruk utan körskador

Fokus låg på skogsbruk utan körskador, vindfällen och säkerhet och provkörning av fyrhjulingar. Det ordnades även tipspromenad och servering av kaffe och korv med bröd.

Alstor visade upp sin senaste nysatsning, Alstor 821, en maskin som är starkare än sin föregångare och som ska locka fler entreprenörer att välja företagets produkter.

Alstor startade 1997 av Kristian Laurells far Lars Jansson och en kollega till honom, Arne Johansson. Lars hette Astor i andranamn och Arne hette Allan och på så sätt bildades namnet Alstor.

Exporterar maskiner

Företaget ligger på platsen där anrika Bohus Traktor tidigare låg.

– Det funkar bra både i Sverige och utomlands, konstaterar vd:n Kristian Laurell som 2010 tog över företaget efter sin far Lars Jansson.

Företaget tillverkar mindre skogsmaskiner för skotning och skörd.

Företaget säljer modellerna Alstor 810, 821, 831 och 300.

Alstor har tolv anställda och omsätter 34 miljoner kronor per år.
Allt började med att företaget tog fram en terrängmaskin för räddningstjänsten. Marknaden var dock för smal och därför utrustades maskinen med en hydraulkran. Det var så den första miniskotaren såg dagens ljus på Alstor, en maskin som var mycket skonsam för skogsmarken.

Legotillverkare i Bohuslän

När Alstor var med på sin tredje  Elmia­mässa kom genmombrottet. Företaget använder sig av legotillverkare i trakten kring Dingle och slutmonteringen sker i de egna lokalerna. Vad som gör Alstor marknadsledande är att man tillverkar en tillverkar en helsvensk produkt, den har stor tor framkomlighet,  smidig och lätt och maskinen kan lätt transporteras på en släpkärra då vikten endast är 1 800 kilo. Den kan lätt ta sig in och ut ur skogen och gör inte lika mycket skada som en större maskin.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv