Ljuskväll med elddans lyste upp i novembermörkret

2014-11-25 Julen gör sig påmind tidigt i ett Kungshamns köpcentrum som konkurrerar med stormarknaderna runt om i Bohuslän.
För två år sedan skrev tidningsjournalister om gapande tomma skyltfönster men nu anas en liten ljusning, manifesterad av en ljuskväll med en eldföreställning som köpmannaföreningen Kusthandlarna ordnade under sin dynamiske ordförande Göran Ohlsson och med Skeppets Christer Järleklint som bisittare – Lysekils motsvarighet Hasse Ekbrand har fått klar konkurrens: här kommer Kungshamn och Hunne­bostrand!

Lars-Ove Karlsson tog med sig hela familjen och njöt trots råkalla vindar: Vi tar en liten sväng, sade han huttrande men uthållig när han drog in med barnvagnen på Köpmanstorget.
Lars-Oves övriga var Annelie Karlsson och Johanna Johansson medan Liam och Ludvig mer var förskansade bakom plädar, varmast så.

Torget fyllt

Här på torget var det var fyllt av folk, beseende elddansaren Anna Mattisson från Göteborg svängande facklor och eldspel i blåsten till underbar musik.
Förra kommunalrådet Rolf Mattsson deltog också med sin familj och njöt av skådespelet som bjöds gratis med jämna mellanrum hela kvällen.
Isabella Cesar, Maria Björnström och Carina Samuelsson stod för ljustrivseln i en av designbutikerna i huset bredvid skoaffären och här trängdes kunderna smakande på glögg och pepparkakor, inhandlandes lukttvålar och nygamla klockor som såg ut kommandes direkt från Billancourt i Paris, bortsett från urverken förstås.
Anna-Karin Dahlström tillhörde de charmigaste designbutiksinnehavarna ansåg dock en del besökare och kaffet stod på hela eftermiddagen och kvällen. Ordnandet av oktobermässan visar bredden på hennes kunnande och genomslaget i medierna blev också bra.
Kläder kunde man inhandla till specialpriser hos den manligaste av butikerna medan Malin Svensson hos Kajsa Åkesson välkomnade familjen Rickard Gustafsson jämte Yum, Boom och unga fröken Rebecka till glögg och specialerbjudanden inför julen, kanske får det vara ett armband?

På liten yta

På Hamngatan var butikerna också öppna och allt hittar man koncentrerat på en liten yta utan bekymmer för parkeringar, allt från krokar till snöskyfflar.
Förvånansvärt stort är utbudet i matvarubutikerna också – men det har länge sagts bero på de många besökarna utifrån och turisterna, som under sommarhalvåret gör så utrymmet det andra halvåret löper på det med.
I det lilla nära centrumet träffar man dessutom bekanta, släkt och vänner samtidigt – men eftersom Bohuslän är ett litet landskap så gör man det förstås på andra håll också, läs stormarknaderna. Säg var kan man glömma en betald burk dragon i kassan och få det påmint och bara att hämta ut efteråt någon annan stans? På en stormarknad?

Visar att vi finns här

Men summa summarum, de små lokala orterna hävdar sig väl vad det syns den här hösten åtminstone.
Framtiden är som bekant alltid framför:
– Jag hoppas det var bra, säger Kusthandlarnas viceordförande Christer Järleklint, som detta år inte hade möjlighet närvara.
– Aktiviteterna som sådana är bra, förra året var det väldigt trevligt. Varje gång vi har en aktivitet blir det lite fart i vår lilla fina ort, och vi visar att det är trevligt att komma ner. Vi visar att vi finns här och försöker göra ett bra jobb omkring. Det är det det bygger på, att hitta lite nya vinklar, slutar Christer Järleklint.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv