Tomten inledde dagen på Café Nyfikens uteservering, men när regnet började tog han skydd under markisen vid Zebran Lek & Djursaker. Inte för att tomten är rädd för väder, men det är svårt att skriva önskelistor när det regnar. Alla barn som lämnade in sina önskningar hade dessutom chans att vinna priser.
Lagrell AB bidrog med en spännande aktivitet genom att ställa upp en traktor på Kungstorget. Många barn passade på att klättra in i hytten och utforska den lilla grävaren. Räddningstjänsten var också på plats med en brandbil, där barnen fick möjlighet att prova utrustningen och känna sig som riktiga brandmän.
Trots regnet var arrangören Camilla Lycke Ekbrand, Lysekils handel, nöjd med dagen:
– Vi hade hoppats på bättre väder, men stundtals har vi haft många barn här som fått träffa tomten.
Tomten själv, ja, han heter varken Santa Claus eller Sankt Nikolaus. Han kallar sig ”hansåke” med små bokstäver och Kratz i efternamn.
En av dagens stora händelser var teatergruppen Goa gängets föreställning ”Mitt goa liv” i Parksnäckan. Den underhållande pjäsen bjöd både på skratt och spänning, även om några av de yngsta tyckte det blev lite läskigt när en tjuv smög in på scenen.
Trots det dåliga vädret fylldes Parksnäckan av ett 25-tal personer. Handlingen kretsade kring ett frieri, ett bröllop, en tjuv, poliser, en laktosintolerant gäst och en bror. Publiken bjöds på både dans och teckensång som avslutning.
– Jag trodde inte att det skulle komma en enda person på grund av vädret, men det blev en riktigt lyckad föreställning, säger Annie Pettersson.
Teatergruppen består av ett mångfacetterat gäng som inte bara spelar sina roller utan även bidrar till manus och idéer. Bland skådespelarna fanns: Erik Pettersson, Krister Recabarren, Emelie Ödman, Lina Martinsson, Agnes Olsson, Henke Jansson, Skrållan Hermansson, som hoppade in som en bror i föreställningen och Susanne Stahrberg, som för dagen var tomtenisse
Teatergruppen Goa gänget har varit en del av kulturlivet i 16 år. Gruppen drivs i samarbete med FUB (Föreningen för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning) samt Vuxenskolan och har stöd från Kulturrådet.
– Det är fantastiskt att se hur de utvecklas och växer i sina roller, berättar Annie.
Gruppen välkomnar gärna nya deltagare.
– Vi hoppas kunna rekrytera fler till nästa pjäs. Det hade varit jättekul, avslutar Annie Pettersson.