Levina Storåkern tillsammans med bror Julius och pappa kantor Lowe Pettersson sjöng och spelade i Fiskebäckskils kyrka på juldagsmässan. Foto: Margareta Anderberg

Levina Storåkern gästade juldagsmässan i Fiskebäckskil

2023-12-26 Mässan i Fiskebäckskils kyrka blev en riktig musikalisk höjdpunkt då mässan gästades av Levina Storåkern på sång, fiol, kantele och Julius Storåkern på fiol. Bägge är barn till kantor Lowe Pettersson och tillsammans firade de jul på Skaftö genom att också gästa gudstjänsten.

Levina bor idag i Oslo men har tillbringat julen i Grundsund med familjen. Hon är en del av svensknorska gruppen Aevestaden som vunnit priser och nyligen uppmärksammades även i SVT för sin musik. De har blivit kända och omtyckta för att blanda äldre folkmusikinstrument med elektronika.

Finskt nationalinstrument
Motorbåt är en av de låtar Levina skrivit för gruppen och som hon också framförde i Fiskebäckskils kyrka, där hon ackompanjerade sig själv på kantele, ett triangelformat stränginstrument av cittratyp och Finlands nationalinstrument.
– Jag är uppvuxen med att spela fiol och sjunga i kyrkokör. Kantele använder jag ofta för att kompa mig själv då jag faktiskt aldrig lärt mig spela varken piano eller fiol, avslöjar Levina.
– Jag blev folkmusikfrälst när jag var 15 år då jag åkte med min lillebror på ett folkmusikläger. Efter det flyttade jag till Falun för att studerade folkmusik på gymnasium där. Sedan blev det fyra års studier på Musikhögskolan i Norge. Idag spelar jag också visa, pop och andra genrer och har mer och mer kommit att spela i band.
I Fiskebäckskils kyrka fick besökarna också höra Levina framföra en polska efter Emil Olsson, den norska psalmen Nå komme guds engler och den moderna psalmen Innan gryningen.
Lowe Pettersson ackompanjerade på piano och Julius Storåkern spelade fiol och förstärkte församlingen i psalmerna. Prästen Pontus Olausson kom direkt från Julottan i Grundsund och höll i denna mässa med nattvard och förmedlade julens budskap av värme och kärlek, att hoppet finns och att ljus alltid segrar över mörker.

Text & foto:
Margareta Anderberg

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv