Mili Selimovic´ . Foto: Gabriel Berndtsson

”Lever för konsten men inte av den”

2018-05-04 ”Det är lite som att spela jazz, du har en melodi du ska spela men du får aldrig riktigt full kontroll”, så beskriver Mili Selimovic´ sin konst. Han jobbar mycket med kollage, pappersbitar från tidningar som blir till nya motiv, bilder som vid första anblicken känns målade.

 

Många av motiven är från medelhavsområdet, Mili är från forna Jugoslavien, dagens Bosnien och Hercegovina. 1993 kom han till Norge, där han bor idag, närmare bestämt i Gamle­byen i Fredrikstad.

Gillar att tänja och testa

Kollagetekniken han jobbar med idag kom till av en slump och är en rolig historia i sig.
– Jag gillar att tänja och testa på olika tekniker, jag hittade en gammal tidning från 1936 på vinden i Gamlebyen, den hade blivit helt brun av tiden och jag kände att jag ville göra något spännande av den, ett kollage och sedan dess har jag använt mig av tidningar för att bygga bilder, berättar Mili.
De flesta av hans motiv, när det gäller kollage, är från medelhavsområdet men även från Norden, från Gamlebeyn i Norge.

Gillar friheten

För cirka tio år sedan hade Mili en egen rambutik och galleri. Men han trivdes inte med det, han eget måleri blev mer som ett måste.
– Jag lever för konsten men inte av den. Jag gillar den friheten, att jag kan måla när jag vill och vad jag vill, det blir inget tvång. Det ger mig energi till allt annat i livet, förklarar han.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv