”Låt polisen ta hand om buset”

Polischef förkastar tankar om medborgargarde

2016-01-28 – Att bilar förstörs är inget nytt. Sedan finns det flera varianter, några handlar om inbrott, andra enbart om skadegörelser. Oavsett så är det obehagligt, frustrerande och mycket onödigt jobb för den som drabbas. Men att släppa ut några ”vildhjärnor” i ett medborgargarde kan vara direkt farlig, säger polischefen Anders Buhlin.

Polisanmälan om skadegörelse eller inbrott gällande bilar kommer ofta in sent, för sent för att kunna följas upp på ett vettigt sätt.

– Det är först när försäkringsbolaget kräver en polisanmälan för att öppna ärendet som vi får in en anmälan till oss. Då kan det ha gått flera veckor sedan händelsen ägde rum. Det finns ingen anledning att vänta så länge med att anmäla dessa saker, säger Anders Buhlin.

Polischefen vet inte vad vem eller vilka som ligger bakom de senaste vandaliseringarna. Men att de drabbade ska gå samman och ta saken i egna händer är enligt Anders Buhlin inget vettigt alternativ.

Förståelse

– Det är polisens jobb och man är utbildade för att sköta sådant här professionellt, utan att blanda in känslor. Att släppa loss andra typer av mobbar kan vara livsfarligt och det finns en stor risk att det skulle eskalera till

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv