För några år sedan var Philip Stenqvist lärling. Idag har han, sedan tre år tillbaka, fast anställning på Preemraff. Här visar han lärlingen Dennis Sandell några moment. ”Eftersom jag går första året av tre på gymnasiet så är jag här två dagar i veckan och i skolan resten av tiden. Jag tycker att lärlingssystemet fungerar alldeles utmärkt och trivs väldigt bra här”, säger Dennis.

Lärling – då får både företag och elev visa vad man går för

Industritekniska programmet på Gullmarsgymnasiet – en bra väg mot fast jobb

2016-04-13 – Det är viktigt att ungdomar idag vet om de möjligheter som Industritekniska programmet ger. Vi har en mycket stor procentandel som går rakt ut till ett jobb efter studenten. Dessutom är det dags att kasta bort gamla fördomar om smutsigt och dåligt betalt när det gäller att arbeta inom industrin.

Det säger yrkesläraren Tomas Olsson.  Han tycker sig fortfarande se en viss skepsis bland ungdomar när det gäller gymnasievalet Industriteknik.

– Det är något gammalt som sitter i väggarna, att det inte skulle vara fint nog. Vi ser hela tiden så många exempel på hur lyckad utbildningen är. Därför är det synd om ungdomar skulle välja bort denna gren, kanske bara för att de är oroliga för vad kompisarna ska säga.

Många samarbetsföretag

Gullmarsgymnasiets Industritekniska program har ett tätt samarbete med många företag som tar emot lärlingar.
Tomas Olsson berättar att en stor andel av lärlingsplatser har resulterat i fast jobb.

– I dag finns det ofta stora möjligheter att vidareutbilda sig internt på de företag där man får fast jobb. Lärlingssystemet ger en fantastisk möjlighet, både för företagare och för elev, att visa vad man går för.

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

 

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv