Läkaren ordinerade alvedon mot smärtan i magen – sedan sprack blindtarmen

Lysekilsbon anmäler händelsen till Inspektionen för vård och omsorg

2015-04-09 En man som sökt vård vid Närhälsan Lysekil, på grund av magknip och rejäl smärta, ska ha blivit hemskickad efter att läkaren påstått att det var "vanlig magknip", uppger anmälaren.
Följande natt sprack blindtarmen. Nu anmäls saken till Inspektionen för vård och omsorg.
Varför spricker blindtarmen?

Forskarna vet inte exakt varför vissa patienter drabbas av brusten blindtarm. Det som händer är att den inflammerade blindtarmen brister. Bakterierna läcker ut från tarmen till bukhålan och orsakar en infektion i buken. Detta kan i sin tur medföra att en böld bildas eller att patienten drabbas av bukhinneinflammation. Det är därför viktigt att söka vård snabbt vid misstänkt blindtarmsinflammation. Innan antibiotika upptäcktes ledde brusten blindtarm ofta till att patienten dog

Symtom på brusten blindtarm
Patienten får extremt ont i buken i närheten av naveln. Smärtan vandrar sedan ned mot högra delen av buken. Patienten mår illa och kan också kräkas. Om man är uppe och går ökar smärtan. När bihanget inte spricker får man istället hög feber, bukhålan svullnar upp och pulsen ökar. Om bihanget spricker ökar smärtan ytterligare.
Brusten blindtarm är vanligast i åldrarna mellan 10 och 30 år. Om du tror att du har en brusten blindtarm måste du omedelbart söka läkarvård. Ju snabbare du får vård desto bättre är dina chanser att bli helt frisk.

www.blindtarmen.se

Det var den 23 februari den aktuella händelsen ägde rum. Patienten, som är i 45-årsåldern, skriver i sin anmälan att han hade haft magknip i ca 30-35 timmar och valde att uppsöka läkare via sin vårdcentral.
Ordinerades alvedon
”Symptom var magknip som vandrade lite, både en bit upp men vid besöket långt ner. Jag la mig på en brits och läkaren klämde på buken, speciellt högersidan smärtade rejält så läkaren trodde det var blindtarmen. Vi gick till provtagningsrummet där CRP togs som visade under 5, därav avfärdade läkaren inflammerad blindtarm, ordinationen blev att det är vanlig magknip och går det inte över inom 2-3 dagar så skulle jag söka på nytt”, skriver lysekilsbon i sin anmälan.
”Jag berättade att smärtan var rätt hög och ville ha något smärtstillande, men blev hänvisad till apoteket som har alvedon o liknande smärtstillande. Följande natt sparack blindtarmen vilket gav ambulansfärd från hemmet till Näl där akutoperation blev av efter röntgen som visade att det var en brusten blindtarm”.
Lysekilsbon skriver vidare att det blev en stor operation med komplicerat efterförlopp.
Han tycker att personalen på NÄL var fantastiska.
”Min anmälan avser således den läkare på närhälsan som skickade hem mig med misstänkt blindtarm utan vidare undersökning i form av tex röntgen/ultraljud.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv