Leif Ahl, Åke Johansson och Martin Johansson. Trion svävar iväg ordentligt när de får tillfälle att prata om skillnader mellan ljuden som olika tändkulemotorer ger ifrån sig.

L. Laurin redo att fira Tändkulemotorns Dag igen

2021-08-17 Efter att pandemin satte stopp för förra årets ­tillställning är det nu till ­helgen dags för L. Laurin att anordna Tändkulemotorns Dag igen. Lysekilsposten passade därför på att kika in på ”gubbdagiset” i den gamla Skandiafabriken och växla några ord med representanter för föreningen.
– Tändkulemotorns dag betyder jättemycket för ­föreningen, berättar Leif Ahl, ledamot i L. Laurins styrelse.

”Varning för lekande gubbar” står det på en av dörrarna in till Skandiamuseet. Fram till 1960-talet användes byggnaden till att producera bland annat tändkulemotorer och idag ägs den av ­föreningen L. Laurin. ­Medlemmarna använder den gamla fabriken till att ­underhålla motorerna och driva museum i syfte att bevara minnet av Skandiaverken och påminna om dess betydelse för Lysekil som industristad.
Utanför byggnaden står en skara äldre herrar i arbetskläder samlade runt tre ­motorer. Förberedelserna inför Tändkulemotorns Dag den 21 augusti pågår för fullt.
– Vi måste kolla så att allting fungerar, säger en av dem.
Han heter Leif Ahl och är ledamot i L. Laurins styrelse.
– I år måste vi provköra motorerna extra tidigt, eftersom det var så längesedan de kördes, tillägger han.

Pausad verksamhet
Anledningen till att motorerna inte kunnat köras är förstås coronapandemin. Förra året blev Tändkulemotorns Dag inställd och föreningen L.Laurin har, i stort sett, satt hela sin verksamhet på paus under pandemin. Endast ett fåtal medlemmar har rört sig i byggnaden för att se till att det mest nödvändiga fungerar. Först nu i augusti har de börjat samlas i lokalerna för att umgås och mecka med motorerna igen.
– Men den här startar alltid! säger Leif Ahl och lägger handen på en gammal trotjänare.
På insidan av byggnaden står motorerna uppradade. Undervåningen är fullsmockad med maskiner i olika färger.
– Vi har över hundra motorer här och ungefär 70 procent av dem är körbara, säger Åke Johansson, som tillsammans med Martin Johansson har stannat till och anslutit till konversationen. Åke Johansson är även han ledamot i föreningen och Martin Johansson är ordförande. Motorerna har varit med länge, men de ser nymålade och fräscha ut.
– Vi brukar vara ett 20-tal man som jobbar med att underhålla motorerna varje torsdag, berättar Leif Ahl.

”Gubbdagis”
Det är det ett roligt arbete, menar han:
– Det är härligt att se motorer i arbete. För många äldre personer väcker ljudet av tändkulemotorer också minnen.
Åke Johansson nickar instämmande och tillägger:
– Ljudet av en tändkulemotor är avslappnande. Det är ett ljud som tar en tillbaka till ungdomen. På den tiden kunde man höra vilken båt som kom på ljudet!
Hans kommentar blir startskottet för en konversation som låter de tre tändkulemotors-entusiasterna sväva iväg ordentligt. Det finns tydligen en hel del att säga om skillnaderna mellan ljuden som Skandiaproducerade motorer ger ifrån sig och ljuden som kommer från motorer av märket Bolinder. Efter att konsensus kring faktumet att Bolindermotorerna ger ifrån sig ett tyngre och hårdare ljud har uppnåtts kommer Åke Johansson med ytterligare en anledning till varför han tycker om att underhålla tändkulemotorer på torsdagar:
– Det är en trevlig samvaro. Det här är något av ett gubbdagis!

Entusiaster från olika håll
Just nu arbetas det extra ­intensivt eftersom ­Tändkulemotorns Dag står runt hörnet. Leif Ahl berättar att tillställningen är av enorm betydelse för L. Laurin, som får merparten av sina inkomster från evenemanget.
Tändkulemotorns Dag ­anordnas årligen under den tredje helgen i augusti och ­lockar entusiaster både från Sverige och utlandet.
– Vädret påverkar så klart hur många som kommer, men en solig dag kan det komma 1500 personer och till och med fler än så ibland, säger Leif Ahl.
Under evenemanget fikas det och körs motorer för fullt. L. Laurin säljer också produkter som kepsar och CD-skivor med sjömanssånger och ljudet av tändkulemotorer.
Förra året ställdes evenemanget alltså in och även i år kommer covid-19 att sätta sin ­prägel på festen.
– Jag har haft mailkontakt med Folkhälsomyndigheten och vi följer restriktionerna noggrant, säger Leif Ahl.
Han berättar att man i år endast kommer att köra motorerna utomhus och även om gästerna kommer att få möjlighet att röra sig inuti byggnaden är det inte helt osannolikt att det kommer finnas ­restriktioner på plats gällande avstånd och antal människor som kan vistas samtidigt i museet.
Leif Ahl, Åke Johansson och Martin Johansson menar att det, med tanke på pandemin, är extremt svårt att sia om hur många som kan tänkas dyka upp i år. De är således väldigt försiktiga med att artikulera såväl förhoppningar som ­f­örväntningar.
– Men hade det kommit ett tusental personer så hade det varit jätteroligt, säger Morgan Johansson och tillägger:
– Jag har kollat på tiodagarsprognosen och enligt den kommer vädret bli bra i alla fall!

Text och foto:
Marcus Månevik
marcus@lysekilsposten.se

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv