Kvistrums gästgiveri i oktober 2015. Det är en vacker byggnad med gamla anor som nu håller på att renoveras.

Kvistrums gästgiveri

– ett 1600-talshus med spännande historia

2016-01-10 Alldeles intill Kvistrums-bron i Munkedal står det stora gula huset som för tillfället håller på att renoveras. Kvistrums gästgiveri är en mycket gammal byggnad, och räknas till ett av Bohusläns äldsta trähus med delar som härrör åtminstone från 1600-talets slut.

Redan under medeltiden fanns i närheten av Kvistrums bro en gård som på 1500-talet hörde till Dragsmarks kloster. När Bohuslän blev svenskt år 1658 övertogs Kvistrums gård av den svenska kronan. Så tidigt som i mitten på 1600-talet är det troligt att gästgiveriverksamhet har bedrivits på denna plats och det allra första kända gästgivarehuset uppfördes 1664. Den nuvarande byggnaden vid Kvistrumsbron ska ha byggts 1686.

Tingsplats

Under många år fungerade gästgivaregården som plats för tingsmöten. Sedan 1686 finns en beskrivning över gästgiveriet, dess inventarium och byggnader. Bland annat finns här omnämnt en tingssal, matsal, kök, dagligstuga, förmak och gästkammare. Intill tingssalen fanns ett ”hemlighetshus” uppsatt av brädor. Vid gästgiveriet fanns även…

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Jenny Andersson

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv