Krönika: … Och vart är DAIK på väg?

Innebandyn integrerar barn och A-lagsspelare i Munkedal

2014-12-22 För många i Sverige betyder fredagskvällar mys, tacos och På Spåret. Men i ­Munkedal måste SVT:s så omtyckta program ha ­dåliga tittarsiffror. Här sätter de sig inte framför tv:n utan på ­läktaren tillsammans med 400 kompisar och njuter av innebandy.
10-poängsfrågan lyder:
Vart är Dingle AIK på väg?

Klockan är 18.55. I kväll möts Dingle AIK (DAIK) och Hovås. Ettan mot trean i division 4. Trots att det är 35 minuter kvar till matchstart är läktaren i Munkedals sporthall i stort sett full. Innebandyboomen har slagit ner i brukssamhället på allvar.

Det visar sig att 428 personer är här. Fler får nästan inte plats. Anmärkningsvärt är antalet barn. Det kryllar av dem och ­numera är Dingle AIK Bohuslän/Dals största innebandyklubb för tolv år och yngre.  I idrottshallen har i stort sett alla ­småttingar en DAIK-mössa på huvudet eller en innebandyklubba i sina händer. Eller både och.

Det här är inget nytt. Så här har det sett ut i ett par år fast med stigande publiksnitt. 2012 startade herrlaget upp ­verksamheten lite på skoj, bildade ett lag och vann division 6 direkt. I fjol slingrade de sig upp till division 4 och där har de nu – som nykomlingar – nio raka segrar.

Styrkan? A-lagstruppen består av drygt 30 spelare. Alla är fostrade i DAIK – utom tre. Det generar klubbkänsla, storpublik, klirr i kassan och en ”vi-känsla” som inte går att ­underskatta. Det gör att supportrarna i Ultras vill sjunga, ­trumma och skråla för sina kompisar. Det gör att somliga vill lägga ner ovärderliga timmar på deras superfräcka intro ­före matcherna. Det gör att hundratals personer i Munkedal ­längtar till fredagar.

A-lagsspelarna i Dingle AIK har blivit lite av idoler i ­Munkedal. Vissa får till och med skriva autografer till barnen. Särskilt populära är bröderna Wackfelt – Sebastian, 24, och Hampus, 20.
– Det är helt galet. Trots att vi spelar innebandy i ­division 4 så känns det som att man är något. Vårt största fan, Vanessa, ­berättade för mig att på hennes vägg hemma har hon en plansch på Zlatan, och en på Messi. I mitten har hon ett kort på mig, Hampus och hon själv. Så där hänger vi mellan Messi och ­Zlatan, det är inte illa, säger Sebastian.

Vanessas idolskap säger någonting om Dingle AIK. Hur klubben integrerar barn, ungdomar och seniorer. Därför känns inte Dingle som något luftslott. Här snackar vi långsiktighet.

Visserligen har klubben knappt lämnat startblocken som omstartad förening. Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera på hur lång A-lagets resa blir innan DAIK-tåget stannar till i seriesystemet. Var är ändhållplatsen? Jag har inte knäckt många 10-poängsfrågor i På Spåret, men jag brukar kunna gissa.

Jag lyfter min arm och rycker i nödbromsen:
Säsongen 2017/2018 spelar Dingle AIK i division 2.

Publicerad:
Nyhetsarkiv