Krönika: Minoritetsstyret har målat in sig i ett hörn

Stor risk för dribblande när budget ska klubbas

2015-11-24 Dagen D är här.
Den styrande minoriteten har målat in sig i ett hörn.
Snart har man svårt att tillsammans få plats på den enda torra fläcken som finns kvar, och att vänta på att färgen ska torka är inte en framkomlig lösning.

Den styrande minoriteten i Lysekil består av Socialdemokraterna, Folkpartiet, Moderaterna och Centerpartiet. Det är en sammansättning som, i alla fall utifrån, ser ut på följande sätt:

Centerpartiet har absolut minst att säga till om. (C) är bra att ha med för styret, så länge (C) håller med de övriga, framförallt (M) och (FP). Men när (C) driver någon egen specifik fråga, så har de knappast kunnat räkna med de övriga partiernas stöd. Därför är Centerpartiets ”medlemskap” i styret något svårbegripligt. (S), som är det klart största partiet i styret, agerar inte sällan som om man är den part som har minst att säga till om. Man viker sig gång på gång i ”förhandlingarna” med (M). De socialdemokratiska ledamöterna i utbildningsnämnden (tidigare bildningsnämnden) kliar sig i huvudet och funderar på om det verkligen är rätt att dra ner på elevassistenter, musikskola och pedagogisk omsorg (dagmammor). Men då förklarar (M) för (S), ivrigt påhejade av (FP), att visst är det rätt att göra så. Och så blir det så.

Det här är vad vi utifrån ser. De involverade skulle naturligtvis aldrig erkänna att det fungerar på detta sätt. Man kommer att förklara hur fel ute undertecknad är. Lika fel ute som när han för ett antal år sedan skrev om sprickan i (S) och de båda falangerna, Brastad och Lysekil. Inom (S) spelade man oförstående när frågor om de olika falangerna dök upp. För några falanger eller sprickor ”existerade verkligen inte”. När sedan Jan-Olof Johansson (S) tog över efter Sven-Gunnar Gunnarsson (S) så hade han, enligt egen utsago, ett högt prioriterat mål. Nämligen att ena partiet, att få de olika falangerna att fungera ihop. Vilka falanger, det fanns ju inga sådana?

Det är farligt att hamna i sin egen bubbla. Jag tror tyvärr att det inom…

Läs mer i Lysekilsposten eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv