Krönika: En käftsmäll för damfotbollen

Distriktets bästa lag lämnar ettan

2015-01-21 Stångenäs damer drar sig ur division 1. Den nyhetsbomben slog ner på vår redaktion under tisdagen. Att man hade problem i SAIS, med spelartapp, var ingen nyhet. Men från det till att dra sig ur en så pass respektabel serie är för alla inblandade ett smått chockerande och samtidigt mycket tråkigt beslut.

Jag förutsätter att Stångenäs AIS har lyft på alla stenar innan man bestämde sig för att börja om i division 3. För det här är ett beslut som kan vara början till slutet för kommunens enda damlag. Man ska inte måla en viss herre på väggen, men helt klart är detta faktum en rejäl käftsmäll för damfotbollen i distriktet. Förhoppningsvis blir det ingen ”knock out”, men uppförsbacken blev plötsligt så mycket brantare.

Stångenäs har de senaste åren varit ledande inom damfotbollen. Man har på något märkligt sätt lyckats locka till sig många spelare utifrån. Spelare som på ett beundransvärt sätt pendlat till träningar och match. Ett exempel är Mathilda Persson som utgått från Stenungsund, för att träna och spela matcher i Brastad. Andra kommuner som under förra säsongen varit representerade i SAIS är Orust, Sotenäs, Munkedal och Tanum. Om man ska se det krasst så är det egentligen, av de som förra säsongen kontinuerligt var med i A-laget, bara målvakten Alexandra Josefsson som både bor i och ursprungligen kommer från Lysekils kommun.

Det finns en tydlig risk med att bygga ett lag med så många spelare utifrån. Men samtidigt har man kunnat se SAIS som Norra Bohusläns FF. Där man har kunnat locka till sig de bästa spelarna från andra lag i distriktet och därmed kunnat ligga på en hög nivå. Samtidigt har man, kanske utan att se farorna, byggt upp något som kan liknas vid ett korthus. Många av spelarna har en stark koppling till förre tränaren Stefan Kristensson, då han har legat bakom lagbygget de senaste åren. När nu Stefan lämnade så var Stångenäs inte förberedda på vad som låg i korten.

Stångenäs har varit det bästa damlaget i Bohuslän. Något som samtliga spelare och alla i föreningen ska ha stort beröm för. Det är starkt jobbat och jag har varit imponerad av det som tjejerna har visat upp på Brastad Arena. Tyvärr kommer denna arena inte längre att vara en lika bra språngbräda för de yngre tjejer som vill satsa på fotbollen. Skillnaden på division 1 och division 3 är inom damfotbollen milslång. Flera av de yngre spelarna, som är kvar efter spelarflykten, var under förra säsongen med och kände på hetluften i division 1. Inte sällan med ett gott betyg i protokollet. Vill dessa tjejer fortsätta att utvecklas på en hög nivå finns nu egentligen inget annat val än klubbyte.

Det är ingen ekonomisk dans på rosor att driva runt en förening idag. Indraget stöd till kanslipersonal, färre medlemmar och minskat aktivitetsstöd har de senaste åren gjort verkligheten snäppet svårare för många av kommunens föreningar. Att allt färre ungdomar idrottar och engagerar sig i föreningslivet anser jag vara alarmerande. Kanske är jag gammaldags, men för mig är ett aktivt föreningsliv en av grundbultarna i samhället. Det behöver inte alls vara, om man ser på idrottsföreningar, på en speciellt hög nivå. Däremot krävs det stort engagemang och inte sällan ett hårt jobb. Och just engagemanget och viljan att ideellt lägga ner ett hårt jobb, det är något som allt oftare lyser med sin frånvaro.

Det har sagts förut, och jag tror tyvärr att det stämmer. Att det idag är fler som någon gång har spelat Fifa-fotboll på datorn än provat på fotboll i verkligheten. Enligt mitt sätt att se är det en tragisk utveckling och jag hoppas, trots den pågående digitala orkanen, att pendeln någon gång vänder tillbaka. Att ungdomarna släpper spelkonsolen och söker sig ut i verkligheten. Om man spelar fotboll, handboll eller är med i scouterna spelar ingen roll. Jag är övertygad om att det finns något för alla. Och du som vuxen, glöm inte att stötta föreningarna i ditt område. För jag är tämligen övertygad om att det kommer att bli en lite tråkigare och något gråare tillvaro för varje förening som tvingas kasta in handduken.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv