Krögarprofil har gått ur tiden

2023-11-20 Krögarprofilen Pelle (Per-Åke) Johansson, Munkedal, har avlidit efter en längre tids sjukdom i en ålder av 66 år.
Pelle har haft många strängar på sin lyra, men det är som kock han gjort sig ett namn.
Sedan 2017 har han satsat helhjärtat på att utveckla Munkedals Herrgård, som ägs av Munkedal Skog AB.

Han var född i Åmål, men flyttade tidigt med familjen till Göteborg, där han fram till tolv års ålder gick i skolan. Familjen flyttade sedan till Lidköping, där Pelle blev lärling och sedan kock på Stadshotellet.

1975 arbetade han under sommaren på Strandbaden i Falkenberg och sedan på Grand Hotel i Borås.

Militärtjänsten skedde på den svenska FN-bataljonen i Sinaiöknen.

Jobbade för Wretman

Kosan ställdes sedan till Stockholm och riksbekanta Restaurang Reisen som andre kock och några år senare som kökschef på Snäckgärdsbadens restaurang i Visby. Därefter blev Pelle kökschef på Reisen. Under den tiden fick Pelle tillsammans med kökschefen på Rich i Stockholm och med den legendariske traktören Tore Wretman som ledde uppdraget att under några månader laga svenska smörgåsbord när Svenska Exportrådet satsade i Hongkong och Manilla.

I slutet av 80-talet drev Pelle egen restaurang utanför Visby och däreftersom anställd på en restaurang i Malmö.

Drev Pelles Krog

1990 köpte familjen en restaurang i Lysekil som döptes till Pelles krog efter att tidigare ha hetat Järnvägshotellet och Pub Lokus.

Pelle har haft många idéer och det som slog med dunder och brak var underhållning på Pelles Bakgård. Under fyra somrar lockade det mycket folk som underhölls av de lokala artisterna Lennart Björneld, Bosse Johansson och Björn Kaspersson med gäster. Pelle tog också initiativet med julbord kopplat med underhållning.

 Tillhörde eliten i pingis

Under ungdomsåren spelade Pelle bordtennis för Lidköping, där han hörde till Sverigeeliten bland juniorer. På senare år var det mest golf som gällde för den bollbegåvade kocken, då han behövde koppla av från vardagen.

Pelle har även varit månårig Lionsmedlem och ställt upp i olika arrangemang, som han varit med och dragit igång.

Under åren i Lysekil var han även aktiv politiskt inom liberalerna och det som intresserade honom allra mest barn- och ungdomsfrågor, därför satt han med i bildningsnämnden och dess utskott.

Han var också en av initiativtagarna till Musselakademin och dess sommararrangemang Musselfesten.

Pelle har även varit involverad i utvecklingsarbete inom fiskförädlingsindustrin när det gäller nya mussel- och sillprodukter och även andra nya innovationsprodukter som ännu inte finns på marknaden. Han blev vida känd för sina goda sillinläggningar, räkröra och musselpatéer med päroncreme.

2010 köpte han tillsammans med två andra kompanjoner Kroppefjäll Hotell & Spa, men avvecklade sitt engagemanng där när han 2014 fick erbjudande om att bli delägare på Villa Bro. 2016 fick han ett nytt erbjudande, denna gång från ägaren av Munkedal Skog, om att ta över driftsansvaret för Munkedals Herrgård, något som han inte ångrat en sekund.

 Årets Ambassadör

2020 utågs Pelle till Årets Ambassadör i Munkedals kommun. Motiveringen löd:

”För att han på ett förtjänstfullt sätt varit drivande i utvecklingen av att sätta Munkedal på kartan som en välkomnande destination och spridit det goda samarbetet mellan anläggningarna långt utanför vår kommuns gränser, lyder kommunens motivering till att Pelle Johansson utsetts till Årets ambassadör.

Pelle Johansson hade många vänner och ett stort nätverk av människor som han bollade idéer med. Han lämnar ett stort tomrum efter sig.

Närmast sörjande är döttrar med familjer, samt syskon.

 

 

 

 

Publicerad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv