Kraftig ökning av covid-19 i Västra Götaland

2021-03-30 Allt fler i Västra Götaland blir så svårt sjuka i covid-19 att de behöver läggas in på sjukhus. Samtidigt har smittspridningen ökat ytterligare. "Om utvecklingen följer samma mönster som tidigare under pandemin kommer ännu fler att behöva intensivvård inom ett par veckor. Vi är mycket bekymrade över situationen" säger Jan Kilhamn, stf beslutsfattare i Regional särskild sjukvårdsledning (RSSL).


Antal bekräftade fall VGR t o m v12 Fotograf/Källa: VGR

Under vecka 12 konstaterades 7 515 nya fall av covid-19, vilket är en ökning med 22 procent jämfört med veckan innan.

I dag, tisdag 30 mars kl. 10:00, vårdades 364 patienter med covid-19 på Västra Götalandsregionens sjukhus varav 52 i intensivvården. Det är betydligt fler än förra veckan och ökningen sker på samtliga sjukhus i hela regionen.

– Läget är oerhört allvarligt. Det som alla måste förstå om detta virus är att människor blir allvarligt sjuka, människor avlider. Den som själv får lindriga symtom kan sprida sjukdomen vidare till någon som drabbas värre. Var och en av oss behöver göra allt vi kan för att undvika att bli smittade och sprida viruset, säger Jan Kilhamn, stf beslutsfattare i Regional särskild sjukvårdsledning (RSSL).

22 procent fler nya fall av covid-19

Under förra veckan konstaterades 7 515 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Det är 22 procent fler än föregående vecka och tredje veckan i rad med en ökning. Smittspridningen är stor i hela Västra Götaland. Dessutom har den brittiska mutationen tagit över till allra största delen.

Smittskydd Västra Götaland avråder kraftigt från att arrangera eller besöka sammankomster i samband med påsk.

– Det finns egentligen bara en uppmaning som gäller nu – undvik alla andra kontakter än de du bor tillsammans med. Det gäller oss alla oavsett ålder. Där människor träffas, där sker smittspridning. Precis så enkelt är det, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Han betonar också att i Västra Götaland gäller fortsatt skärpta regionala rekommendationer:

– Avstå onödiga resor, undvik trängsel i butiker och andra inomhusmiljöer, handla ensam, handla på udda tider, använd munskydd i kollektivtrafiken och använd munskydd inomhus när det inte går att hålla avstånd. Jag uppmanar alla att följa detta, säger Thomas Wahlberg.

I de regionala rekommendationerna ingår även särskilda råd till skolor. När Folkhälsomyndighetens nationella råd upphör den 1 april fortsätter de regionala rekommendationerna att gälla lokalt.

– Gymnasieskolor i Västra Götaland rekommenderas att ha högst en tredjedel av sina elever på plats samtidigt och det gäller som minst till den 18 april, säger Thomas Wahlberg.

Läs mer: Regionala rekommendationer förlängs till 18 april

Vaccinationerna löper på

Nu står det klart att Västra Götalandsregionen skickar ut 8 600 doser av Astra Zenecas vaccin under vecka 13. Tillsammans med den tidigare fördelningen av vaccin från Pfizer och Moderna innebär det att vaccinatörerna i Västra Götaland får totalt 42 600 doser denna vecka.

Publicerad:
Nyhetsarkiv