Kovändning av Moderaterna i Lysekil

Ena dagen är samarbete med Sverigedemokraterna aktuell – nästa dag inte

2014-10-23 Det stormade kring Moderaterna i Lysekil strax innan valet.
Då var det en personkonflikt där förstanamnen hoppade av.
Nu är partiet än en gång i fokus, och det verkar inte vara mindre rörigt nu.

På onsdagen gick kommunalrådet Mats Karlsson (M) ut med att man från moderaternas sida skulle kunna tänka sig ett valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna. Ett uppmärksammat uttalande som genast gav eko i flera medier.

– Det är alltid behagligt att kunna bilda en grupp som har majoritet. Har man inte det så vet man ju aldrig utgången, sade Mats Karlsson till Radio Väst.

Kontraorder

På frågan om hur han ställde sig till att (SD) i sin tur då ville ha inflytande i nämnder och styrelser sade Mats Karlsson:
– Alla parter ska ha någon glädje av ett valtekniskt samarbete, så fungerar det.
Men dagen efter Mats Karlssons uttalande kommer kontraorder, från Moderaternas ordförande Richard Åkerman. Till tidningen Bohusläningen säger Åkerman att: ”Vi har träffat företrädare från Sverigedemokraterna men det är inte aktuellt att inleda ett valtekniskt samarbete med dem”.

Baksmälla

En fråga och två olika budskap, från samma parti, kan nog till viss del visualisera tillståndet i både Moderaterna och den övriga politiken i Lysekil. Baksmällan efter valet verkar sitta kvar djupt hos flera partier och försöken att skapa ett styre tar olika former. Inte minst har diverse kontakter med just Sverigedemokraterna hamnat i fokus.

Lysekilsposten har försökt, men inte lyckats, få kontakt med Mats Karlsson och Richard Åkerman.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv