Köpa eller sälja – så är läget på bostadsmarknaden i Lysekil

2023-02-07 Det senaste året har priset på bostadsrätter, villor och småhus i Sverige sjunkit. Billigare bostäder har lett till ”köparens marknad” men allt fler mäklare tror på en vändning under 2023.

Precis som i Sverige generellt har bostadsmarknaden i Lysekil påverkats av stigande räntor på bolånen. Följden har blivit billigare bostadspriser, vilket gynnar en del förstagångsköpare som ska ta sig in på bostadsmarknaden. Efter flera år av stigande bostadspriser på såväl villor som bostadsrätter blev det under 2022 en dramatisk förändring. Riksbanken började höja styrräntan under våren vilket snabbt syntes på bostadsmarknaden, där priserna sjönk.

Mäklare tror påvändning

Däremot kan läget komma att förändras under 2023. Allt fler mäklare börjar nämligen att förutspå en ljusning vad gäller försäljningen på bostadsmarknaden. Det kan därmed bli aktuellt för fler att vända sig till en mäklare i Lysekil för att sälja sin bostad när marknaden börjar återhämta sig. Eftersom Lysekil är en populär sommarstad är efterfrågan på fritidshus i kommunen särskilt hög från köpare som vill ha sommarstuga nära havet.

Att få sin bostad såld har de senaste månaderna varit svårt för många, i synnerhet om man köpte bostaden under de åren då bostadspriserna var som högst och förväntar sig ett lika högst försäljningspris. En avmattning av den kraftiga prisnedgången är efterlängtad av såväl mäklare som säljare. Tittar man på bostadspriserna historiskt så har kurvan alltid vänt uppåt igen efter nedgångar.

25 procent färre villor sålda

Sett till statistiken för bostadsmarknaden i Lysekil märks det att 2022 var ett ovanligt tufft år. Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik såldes det 96 villor i Lysekils kommun under året. I jämförelse med året innan var detta en betydande minskning, eftersom det under 2021 såldes totalt 128 villor i kommunen. Detta är en minskning med 25 procent.

Det såldes totalt 87 bostadsrätter i Lysekil under 2022, ungefär lika många som 2021 då siffran landade på 84 sålda bostadsrätter. Under 2022 såldes också 24 fritidshus i kommunen – även i denna kategori var siffran mindre än 2021 då 35 fritidshus fick en ny ägare. Hur många bostäder som säljs under 2023 återstår att se, och även hur fördelningen kommer att se ut vad gäller andel fritidshus, villor och bostadsrätter i omlopp.

Majoriteten av säljare anlitar mäklare

En klar majoritet av alla som säljer sin bostad väljer att anlita en mäklare för att få hjälp med processen. Mäklaren tar ut ett avdragsgillt mäklararvode, en kostnad för att sköta försäljningen med allt från fotografering och annonsskapande till visningar och skriva kontrakt. Mäklararvodet varierar och det är en bra idé att jämföra flera olika mäklare för att hitta det alternativ som passar en bäst.

Tack vare digitaliseringen är det idag smidigt att jämföra mäklararvode och hitta mäklare online, där man till exempel kan söka efter mäklare i just Lysekil för att få fram relevanta resultat. Både säljare och köpare kan tjäna på att kolla upp mäklare på nätet innan en affär, för att se hur andra personer upplevt kontakten, hur mäklarens försäljning sett ut och annan information som är bra att veta inför en bostadsaffär.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv