Vackert och stämningsfullt i kyrkan, men Lucian saknades av många.

Konsert i kyrkan bjöd på vackra toner

Men någon Lucia fanns inte med i årets uppsättning

2014-12-15 Nej, det blev ingen Lucia i Lysekils kyrka i år.
Förmodligen till mångas förvåning, för det stod trots allt Luciakonsert på menyn. Konsert blev det men i annorlunda tappning och bra blev det.

Det är inte lätt att få människor att engagera sig. Men som tur är var det några som ville ta tag i det.
Fackeltåget genom staden, sången i Parksnäckan och Luciakonserten i kyrkan, var ett samarbete mellan Svensk Handel, köpmännen i Lysekil, ABF och Svenska kyrkan i Lysekil.
– I brist på att hitta någon luciakör och barnkörer är vi lyckligt lottade att vi har många musiker och sångare i församlingen. Så vi har ändå lyckats få ihop ett litet program på luciatema även om vi saknade luciatåget, säger Johan Horsmar, som varit den drivande arrangören från kyrkan i Lysekil.

Många kom

I Lysekils kyrka hade många samlats för att få lite julstämning och höra vacker sång och musik. Runt 200-250 personer bjöds på en blandning med tradi­tionella och lite modernare luciasånger. Kvällen avslutades med ”Nu tändas tusen juleljus”.
– Även om det kanske inte syntes så tydligt har vi haft ett samarbete med köpmännen och ABF, och det har varit roligt. Det blev en åtminstone en helhet och det tycker vi är viktigt. Det hände något i staden, parken och i kyrkan, vi håller ihop och allt hände inte samtidigt och konkurrerade. Förhoppningarna är nu att vi kan bygga vidare och fortsätta det här nya samarbetet, säger Johan.

”Stå upp emot främlingsfientlighet”

– Vi är nöjda, det blev inget med stadens lucia och inte heller ifjol, ingen har tagit tag i det. Men med goda krafter, några som bjuder till och försöker göra något för vår stad och de som bor här, fick vi det här Luciafirandet i Lysekil, säger Hans Wolfbrandt, kyrko­herde i Lysekils församling.
Han talade om Lucia som ett föredöme med hennes mod, generositet och hennes kamp för de svagaste.
– Vi behöver vara det i vårt land. Stå upp emot främlingsfientlighet, öppna våra hem, kommuner, och land för dem som är på flykt i världen, sade Hans avslutningsvis.

Publicerad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv