Frukostmöte med näringslivet i Lysekil på fredagsmorgonen handlade i stort om hur företag kan ta emot asylsökande och nyanlända som praktikanter. Från kommunens sida fanns det en del representanter på plats. Även representanter för Preem, liksom mäklare och en rad småföretag i olika branscher medverkade.

Kommunen vill att företag tar emot nyanlända

Praktikplatser var hjärtefrågan vid frukostmöte med näringslivet

2016-04-18 Frukostmöte med näringslivet i Lysekil handlade i stort om hur företag kan ta emot asylsökande och nyanlända som praktikanter.
Att det faktiskt kan gynna företagen med den kompetens som kommit till oss samt att man hjälper de nyanlända att lära sig språket och att komma ut i arbetslivet, i det svenska samhället.

Från kommunens sida fanns det en del representanter på plats med bland annat Renée Daun, projektledare, integration i Lysekils kommun. Hon förklarade nuläget i kommunen som har två boenden för asylsökande, på Hotell Lysekil och på Ekgatan, Fridhem. Fem boenden för ensamkommande barn. Totalt cirka 400 personer, blandat med vuxna och barn, framförallt från Syrien, Irak, Afghanistan, Eritrea och Somalia.

Hon berättade mer om vad kommunen kan hjälpa till med och gör genom projektet Integration 2016 och det statsbidrag som de fått för att finansiera integrationsfrämjande aktiviteter.

– Vi hjälper till med aktiviteter som rör hela kommunen med skola och fritid, personalstöd, språkstödjare och socialpedagoger. Vi stöttar aktiviteter som simskola, vi erbjuder samhällsinformation genom medborgarkontoret som utgår från biblioteket, vi hjälper till med språkcafé och har gått in och stärkt med personal på biblioteket med mera, berättar Daun.

Men framförallt var frukostmötet fokuserat på…

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv