Den första januari 2025 kommer Räddningstjänstförbundet Fyrbodal att driftsättas. Foto: Pressbild

Klart: Räddningstjänsten Fyrbodal i drift vid årsskiftet

2024-06-25 Den första januari 2025 kommer Räddningstjänsten Fyrbodal att driftsättas. Samtliga kommunfullmäktige i de sju samarbetskommunerna har skrivit under och därmed godkänt formerna för ett nytt kommunalförbund.

Från och med den första januari nästa år kommer Räddningstjänsten Fyrbodal driftsättas. Det står nu klart efter att kommunfullmäktige i de sju kommunerna Lysekil, Munkedal, Mellerud, Färgelanda, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg godkänt formerna för ett nytt kommunalförbund.
– Den största vinsten med ett större förbund är att vi nu kan skapa bästa tänkbara trygghet för alla som bor och verkar i våra sju medlemskommuner, och vi gör det tillsammans, säger Dan Nyberg (S), ordförande för direktionen i Norra Älvsborg Räddningstjänstförbund i ett pressmeddelande.

Efter bildandet av en gemensam ledningscentral 2019 väcktes planerna på en sammanslagning av Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund och Räddningstjänsten Mitt Bohuslän. Efter vidare analyser och utredningar var Färgelandas kommunfullmäktige först ut att godkänna formerna för det nya förbundet i mitten på juni. Under måndagen var Munkedal sist ut i ordningen att skriva under.
Jerker Lundin (KD), ordförande för direktionen i Räddningstjänsten Mitt Bohuslän säger i pressmeddelandet att sammanslagningen skapar bättre förutsättningar att stå rustade för framtidens utmaningar.
– Räddningstjänsten Fyrbodal blir en stabilare och mer robust organisation i och med att vi blir fler som bidrar till den gemensamma verksamheten. Det gör att vi kan skapa bättre förutsättningar för att utvecklas och stå rustade inför framtidens utmaningar, säger han.

Räddningstjänsten Fyrbodal kommer att bestå av ungefär 460 anställda. Runt 60 av dessa kommer utgöras av dagtidspersonal. Närmare 300 personer kommer utgöras av räddningstjänstpersonal i beredskap fördelande på 14 brandstationer och drygt 100 personer kommer att arbeta i skift fördelade på de tre heltidsstationerna i Vänersborg, Uddevalla och Trollhättan inklusive ledningscentralen i Fyrbodal, skriver de snart sammanslagna förbunden i ett gemensamt pressmeddelande.

Publicerad: Uppdaterad:
Emilia Halling Dageby
Nyhetsarkiv