18-årige Marcus Kinhulf, Skaftö GK, är för tillfället högt placerad på två listor. Dels hamnade han på fjärde­plats när ”Årets golfare” utågs. Dessutom talar mycket för att han på julafton kommer att rankas som ­världens näst bästa amatör. Arkivfoto: Göran Söderqvist

Kinhult fyra när jury utsåg ”Årets golfare”

Och på julafton kan han bli världens näst bäste amatör

2014-12-23 Bara Henrik Stensson, ­Anna Nordqvist och Jonas Blixt slog honom på fingrarna.
När juryn på 160 personer skulle utse ”Årets golf­are 2014” hamnade 18-­årige Marcus Kinhult fyra.
– Det är stora namn ovanför mig, säger han.
Årets golfare 2014

1. Henrik Stenson – 307 poäng
2. Anna Nordqvist – 240 poäng
3. Jonas Blixt – 107 poäng
4. Marcus Kinhult – 102 poäng
5. Linnea Ström – 75 poäng

”Junioren Marcus Kinhult ­slutar på fjärde plats på den sammanlagda listan, men två av jurymedlemmarna tyckte att Skaftöspelaren var bäst av ­alla under den gångna säsongen. Kinhult hade ett makalöst 2014 med framgång i debuten på ­Europatouren, Nordea Masters, ett individuellt silver i ­Ungdoms-OS samt lagguld i samma tävling tillsammans med Linnea Ström”, skriver golf.se.

– Det är kul att jag får vara med på listan och roligt att ­jämföras med proffsen trots att vi inte spelar på samma arenor. Men placeringen är inget som påverkar mig, det är mer en ­rolig grej, säger Marcus ­Kinhult.

”Bra utvecklingskurva”

Men Skaftötalangen är i ­toppen på fler listor. På ­julafton uppdateras världsrankingen för golfamatörer. Kinhult ligger just nu femma, men kommer att klättra. Troligen till andra­plats.

– Häftigt. Jag har haft en bra utvecklingskurva och har tagit mig en bit på vägen. Samtidigt måste jag fortsätta om det ska bli något riktigt bra.

För två år sedan var Kinhult orankad. För 365 dagar sedan var han utanför topp 100. På julafton kan han vara världens näst bäste amatör. Rankingen är baserad på resultat från dagens datum och ett år tillbaka.

– Varför jag klättrar nu ­beror på att jag gjorde en dålig ­tävling i början av december förra året. Den räknas inte med när ­rankingen uppdateras nästa gång.
Kinhult har bestämt sig för att fortsätta som amatör under 2015, men kommer att kvala till Europatouren under slutet av nästa år.

Världsranking amatörer

1. Oliver Schniederjans – USA
2. Jon Rahm-Rodriguez – Spanien
3. Lucas Herbert – Australien
4. Robby Shelton – USA
5. Marcus Kinhult – Sverige

Publicerad:
Nyhetsarkiv