Kan bli svårt att få igenom budget

Behöver ytterligare mandat – svagt stöd från övriga partier

2014-11-26 Om man tittar på mandatfördelningen så ser det rejält tufft ut för samverkanspartierna, (M), (S), (FP) och (C), att få igenom budgeten med ett överskottsmål på 3 procent.
Styret måste ha hjälp från något annat parti och än så länge så är stödet minst sagt svagt.

”Skulle vi förlora totalt i budgetförhandlingen sitter vi inte kvar, då är det opposition som gäller”. Det är ett uttalande från kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) som kan ställas på sin spets under torsdagens fullmäktigemöte i Lysekil.

Skuggbudget

Samverkanspartierna vill ha ett överskottsmål på 3 procent. Lysekilspartiets överraskade i sin skuggbudget med att dra ner överskottsmålet till 1 procent. Det innebär att Lysekilspartiet ligger betydligt närmare till exempel Kommunistiska Partiets linje, som har teknisk samverkan med Vänsterpartiet.

Även Sverigedemokraterna är inne på oppositionens linje.

– Vi ska ha möte ikväll, så egentligen vill jag inte kommentera detta vidare, säger Christoffer Zakariasson

Men något kan du väl säga om skuggbudgeten?
– Jag tycker att Lysekilspartiet är inne på rätt spår, man är inte är ute och cyklar på något sätt här. Vår grundinställning är att vi måste ta tag i arbetsmiljön, inte minst för kommunens anställda. Vi ser hellre pengarna i verksamheten än i ett överskottsmål, när det ser ut som det gör.

Styret illa ute

Skulle (KP), (V) och Sverigedemokraterna stötta oppositionen, bestående av Lysekilspartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna så får man totalt 17 av 31 mandat.

Att dessa partier skulle stötta hela skuggbudgeten är inte troligt. Men när det gäller överskottsmålet så kan man, efter uttalande som gjorts, konstatera att styret är illa ute när man vill skära så mycket mer i verksamheterna än övriga partier.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv