Kalle från Lysekil vill simma för landslaget

Först ska han kvala till Junior-EM – ”Står mellan mig och en annan kille – ska pressa tiden några sekunder”

2015-03-03 – Drömmen är att bli landslagssimmare. Men dessförinnan är målet att kvala in till junior-EM.
Det säger Kalle Svensson från Lysekil som just nu går simgymnasium i Uddevalla.

Kalle Svensson fyller 18 år i år. För tre år sedan lämnade han Lysekils Simsällskap och bytte Lysekil mot Uddevalla. Men i lördags var han tillfälligt tillbaka i Gullmarsbors simhall, då hans moderförening arrangerade tävlingen Magplasket.

För Kalle blir det mycket simning. Varje eftermiddag är det träning. Lägg sedan till tre morgonpass så kan man förstå att det ibland kan kännas trögt.

– Det är klart att man inte är lika motiverad till att simma fram och tillbaka i bassängen. Men då hjälper det till att ha uppsatta mål som driver en framåt.

Tydlig målsättning

Kalle har en tydlig målsättning. Han vill som senior bli landslagsman, men det han närmast satsar på är att kvala in till junior-EM. Kvalperioden går ut i maj och till dess ska han ha slipat tiden på 100 meter bröstsim med runt tre sekunder.

– Jag är ganska allround, men bröstsim är min starkaste gren. Det står mellan mig och en annan kille om vem som får platsen till EM. Förutsättningarna är tydliga, den med bäst tid får platsen, säger Kalle.

Bra säsong

Kalles tid på sträckan är idag 1.07, och han räknar med att han behöver komma ner till 1.04. Han har så här långt haft en bra säsong och han hoppas på att den ska bli ännu bättre. Två större träningsläger, ett i Spanien och ett i Ungern, är inplanerade, som en del i målet att nå till EM.

Trots att det blir väldigt mycket simning så tycker Kalle att han hinner med både skolan, där han går på samhällsprogrammet, och kompisar.

– I och med att jag har flyttat till Uddevalla så funkar det bra. Jag tror inte det hade varit lika enkelt om jag skulle ha pendlat från Lysekil varje dag.

En extra krydda

Och utbildning tror Kalle är nödvändig att ha med sig.

– Det går inte att försörja sig på simningen. I alla fall inte under någon längre tid, de pengarna finns inte inom den här sporten.

För arrangören, publik och även för andra yngre deltagare blev Kalles medverkan i helgens Magplask en extra krydda. Kalle, som tävlar för Uddevalla Sim, ställde upp i 50 meter fjäril, 50 meter bröstsim och 100 meter medley. Tre starter och tre förväntade guld. I fjäril var marginalen till tvåan drygt två sekunder. I bröstsimmet skiljde det fem sekunder mellan Kalle och tvåan. Att han är bred i sitt simkunnande blev extra tydligt när medleyn summerades. Kalle slog i kaklet hela 12 sekunder före någon annan.

För Kalle var Magplasket en avstickare och en kul grej att få tävla på sina gamla hemmabanor. Nu höjer han blicken och spanar mot större mål.

– Jag vill verkligen till EM, det är mitt närmaste mål, och det är där som fokuset nu kommer att ligga i några månader, avslutar Kalle Svensson.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv