Initativtagarna bakom projektet: Johanna Nordholm, Malin Möller, Andrea Norder och Angelica Svanberg. På bilden saknas Margareta Ståhl.

Julklappsinsamling i Lysekil

Succén från förra året drar igång på måndag – pågår i två veckor

2014-11-27 Förra året bestämde sig ett gäng tjejer för att ­anordna en julklapp­s­insamling och utdelning för de människor som har det svårt. Nu är det klart, det blir av i år igen.
– Vi fick en enorm ­respons förra året och det gick över förväntan, så vi kör i år igen, säger ­Johanna Nordholm, en av initiativtagarna.

Den första december drar julklappsinsamlingen igång.
Då, och två veckor fram­över, kan den som vill lämna in julklappar hos Lyckes Smycke och Present, Sportshopen, Coop Extra och leksaksbutiken Zebran. Tjej­erna poängterar att man inte behöver köpa julklapparna i dessa affärer, man ska endast lämna in redan köpta presenter.

Julklapparna tas sedan om hand och delas ut till barn och ungdomar som har det svårt.
– Insamlingen är till för barn och ungdomar upp till 18 år. Allt är välkommet, men förra året fick vi väldigt mycket klappar till de allra minsta. Jag tycker man ska tänka på de lite äldre också, säger Johanna Nordholm.

Hon fortsätter:
– Föräldrarna väljer sedan ut klappar till sina barn ­själva, vi lägger oss inte i och barnen får inte välja själva.

Allt är som sagt ­välkommet, men tjejerna undan­ber sig presentkort och pengar, man vill bara få in oinslagna presenter.

– Det blev väldigt många böcker över från förra året, så det har vi så det räcker. Men leksaker och kläder är upp­skattade presenter.

Slut den 15:e

Den 15 december är det slut på insamlingen. Då ­kom­mer julklapparna tas om hand och så småningom delas ut. En del av klapparna kommer att sparas till julafton och då delas ut på Arkens julfirande för familjer som är ensamma.

Hur gick det förra året?
– Det gick över förväntan. Vi var lite nervösa innan, vi hade kanske räknat med att hjälpa ett 50-tal, men det slut­ade med att vi hjälpte cirka 130 barn och ungdomar till en bättre jul och det märktes att folk verkligen ville hjälpa. Många skänker pengar till ­olika organisationer, men det är lätt att man glömmer bort att det finns människor som har det svårt i närområdet.

Det återstår att se hur givmilda Lysekilsborna är i år. Förhoppningsvis kommer man upp i förra årets nivåer och redan nu vill tjejerna ­passa på att tacka affärerna som ställer upp och har julklappsinlämningarna hos sig.

Publicerad:
Nyhetsarkiv