Joakim Anderssons kontrakt för 2014/15, värt 5,9 miljoner kronor, går ut till sommaren. ”Det är i regel ­bara de bästa spelarna som ­skriver kontrakt under ­pågående ­säsong. Min förhoppning är ­ändå att vara kvar i Detroit. Jag trivs bra här. Vi har ett spänn­ande lag och är på väg uppåt.” Foto: Privat

”Jag var rädd och orolig”

Utan vetskap spelade Joakim Andersson halva NHL-säsongen med Twar

2014-12-23 Han var trött, konstant. ­Ändå spelade han i värld­ens bästa hockeyliga.
Vad Joakim Andersson inte visste förra säsongen, men som han vet nu; han hade Twar.
– Jag var rädd och ­orolig. Jag visste inte vad som hände med min kropp, säger han.
Joakim Andersson

Ålder: 25
Klubbar: Munkedals BK, Frölunda Indians, Kungälvs IK (lån), Borås HC  (lån), Grand Rapids Griffins (AHL), Detroit Red Wings
Matcher totalt i NHL: 152
Poäng totalt: 33 (12 mål /21 ass.)
Årslön 2014/15: 5,9 miljoner kronor
(källa: capgeek.com)
Övrigt: Bohuslän/Dals första och hittills enda NHL-spelare

För nästan exakt ett år sedan började Joakim Andersson ­känna sig oavbrutet trött. Han fick antibiotika och gjorde mängder med tester, men ­läkarna hittade inga fel. Därför spelade han vecka ut och vecka in i NHL för Detroit som ­stormade mot slutspel.

– Jag fick svårt att andas och hade tryck i bröstet. Det var en jobbig period, säger ­Andersson.

”Kan gömma sig”

Det var först efter säsongen, när han kommit hem till ­Sverige, som läkarna förstod vad den storvuxne centern led av – luftrörssjukdomen Twar.

– Bakterien kan gömma sig och ­komma tillbaka, men sedan i somras har jag inte haft några problem.

Den här säsongen har ­Detroit gått oväntat bra och ­ligger just nu femma i Eastern Conference. Joakim Andersson har mestadels fått hålla till i Red Wings fjärdekedja som ­ofta ställs mot motståndarnas stjärnor.

– Därför har vi fått spela mot spelare som Sidney Crosby och Phil Kessel. Det är väldigt ­motiverande att möta de bästa. Jag har också fått mycket speltid i boxplay där vi har den näst bästa statistiken i ligan.

Gjort för lite poäng

Men i poängprotokollet har Andersson allt som oftast lyst med sin frånvaro. Det har bara blivit tre assist och noll mål.

– Visserligen är det inte fjärdekedjans primära uppgift att göra en massa poäng, men jag är ­absolut inte nöjd med den offensiva produktionen.

25-åringen är för tillfället inne på sin tredje ­hela säsong med Red Wings. Men om ett halvår löper kontraktet ut. Än så länge har inga diskussioner om förlängning ägt rum.

– Nej, förhandlingarna tas till sommaren. Det är i regel ­bara de bästa spelarna som ­skriver kontrakt under ­pågående ­säsong. Min förhoppning är ­ändå att vara kvar i Detroit. Jag trivs bra här. Vi har ett spänn­ande lag och är på väg uppåt.

Tre dagar ledigt över jul

Över jul har Detroit tre ­dagar ledigt, 24-26 december, och i vanliga fall brukar familjen från Munkedal komma över, men inte i år.

– I stället får vi svenskar i laget fira tillsammans och fixa eget julbord. Det kan nog bli rätt gott det också.

Twar

När du drabbas av en twar-infektion så kan dina symtom till att börja med att likna en vanlig förkylning. En förkylning är dock en virusinfektion. Medan twar är en bakterieinfektion.

När du drabbas av en förkylning så svullnar dina slemhinnor i halsen upp. Det beror på att de är just slemhinnorna som angrips av förkylningsviruset. Vid förkylning får drabbas du också normalt av snuva, nästäppa och hosta. Detta kan leda till att du också upplever obehag eller får ont i dina bihålor och i dina öron.

Feber är ovanligt. Feber är oftast ett tecken på att du din förkylning övergår till en bakterieinfektion.

Källa: Twar.se

Publicerad:
Nyhetsarkiv