”Jag har tänkt att lämna styrelsen ganska länge”

Maria Forsberg (S) efter domen i Förvaltningsrätten

2016-11-30 Maria Forsberg (S) har bestämt sig för att lämna styrelsen i Lysekils Vård- och Omsorgsbostäder efter Förvaltningsrättens dom.
Ordförandeposten i socialnämnden tänker hon dock behållak.
– Jag har tänkt att lämna styrelsen i hyresrättsföreningen ganska länge, men det får ju göras vid rätt tillfälle, det vill säga i samband med årsstämman, säger hon.

I  senaste numret av LP stod det klart att Förvaltningsrätten upphäver socialnämndens inriktningsbeslut om planering av äldreboende i Fiskebäck med 60 platser som ska ersätta Lysekilshemmet. Hösten 2018 är tanken att det nya äldreboendet ska stå klart.
Det var ett stort bakslag för Lysekils kommun och socialnämndens ordförande Maria Forsberg (S), som anses vara jävig och sitta på två stolar, då hon även är ledamot i styrelsen för den kooperativa hyresrättsföreningen Lysekils Vård- och Omsorgsbostäder.
Föreningen adinistreras av RIksbyggen och förvaltar fastigheterna, som hyr ut platser till Lysekils kommun.
Sedan tidigare drivs Stångenäshemmet i Brastad av samma hyresrättsförening i samma konstruktion.
Sammantaget anser förvaltningsrätten att Maria Forsbergs personliga engagemang i den kooperativa hyresgästföreningen Lysekils omsorgsbostäder är en sådan omständighet som kan rubba förtroendet för henne när hon var med och fattade socialnämndens beslut att fortsätta planeringen för ett nytt äldreboende tillsammans med föreningen.
”Det har därmed varit fråga om en sådan jävssituation som gör att beslutet ska upphävas”, skriver Förvaltningsrätten.
Detta innebär i klartext att socialnämndens inriktningsbeslut om det nya äldreboendet i Fiskebäck är ogiltigt och får tas om.
– Ja, vi kommer att ta ett nytt beslut i socialnämnden, men då får jag anmäla jäv och låta en ersättare gå in i stället för mig.  Det är enda sättet att gå vidare.  Processen blir försenad och det är lite tråkigt kan jag tycka, men det är bara att gilla läget. Några andra följdbeslut i samma ärende har inte tagits i socialnämden, utan det är kommunstyrelsen som tecknar avtal och äger den här frågan, säger Maria Forsberg till LP.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv