Matchhjälten Fridolina Rolfö i duell med Sam Kerr.

Sverige klart för OS-final

Sverige klara för andra raka OS-finalen

2021-08-02 Fridolina Rolfö blev matchhjälte efter att hon gjort matchens enda mål i början av andra halvlek

Sverige tog sig an Australien i dagens semifinal i OS-fotbollen. Lagen möttes tidigare i gruppspelet, en svängig och underhållande match som Sverige vann med 4-2. Idag var det något tätare och lagen kände lite på varandra i inledningen. Första halvlek bjöd inte på några godkända mål, trots att Australien hade en boll i nät. Domaren blåste dock av och det dömdes frispark till svenskorna. Utöver det bortdömda målet hade Fridolina Rolfö ett tungt långskott i ribban men det var mållöst efter första halvlek.

Mål efter 30 sekunder

Den andra halvleken var bara halvminuten lång när just Fridolina Rolfö höll sig framme på en retur och sköt in matchens första mål. Filippa Angeldahl sköt från distans och bollen touchade en försvarare som ställde till det lite för den australiensiska målvakten som lyckades tippa bollen i ribban. Bollen damp ner framför mål där flera svenskor befann sig och Stina Blackstenius lade upp bollen för Rolfö som placerade in ledningsmålet i det bortre hörnet.

Australien försökte forcera men kom inte till några stora målchanser. Storstjärnan Sam Kerr var farlig men det kom aldrig någon kvittering för de gulklädda australiensarna. På stopptid ryckte sig Rolfö förbi försvararna och serverade Stina Blackstenius som i princip fick öppet mål. Anfallaren kunde inte förvalta läget utan missade, men det visade sig vara betydelselöst. En minut senare var det inbytte Lina Hurtig som ryckte sig förbi men blev neddragen av Ellie Carpenter som fick syna det röda kortet.

Efter 96 spelade minuter blåste domaren i sin pipa för sista gången och de svenska spelarna stormade planen för att fira avancemanget tillsammans.

Final på fredag

Finalen spelas mot Kanada, som slagit ut både Brasilien och USA på vägen till final. Matchen spelas klockan 04.00 svensk tid på fredag morgon.

Sveriges startelva

Hedvig Lindahl, Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson, Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani, Caroline Seger, Sofia Jakobsson, Stina Blacksteniu, Fridolina Rolfö

Publicerad: Uppdaterad: