Planerna på en exklusiv spa-anläggning i Stockevik presenterades första gången för tolv år sedan av företrädare för Sturebaden i Stockholm, markägaren Marianne Thordén och exploatören Lars Andersson som driver företaget Skaftöbo AB. Nu har fullmäktige ställt sig bakom planerna, trots högljudda protester som delat Skaftö i två läger.

Ja till Sturebadet i Stockevik

Halv miljard ska satsas på en exklusiv spa-anläggning

2016-04-01 Sturebadets satsning på en exklusiv spa-anläggning i Södra Stockevik har nu fått klartecken av en stor majoritet i Lysekils fullmäktige.
– Detta är en mycket positiv satsning för Skaftö och Lysekils kommun som skapar jobb och tillväxt, fastslog kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S).
Men åsikterna gick starkt isär.

Sturebadet skapades
av Carl Curman

Sturebadet skapades av läkaren och vetenskapsmannen Carl Curman.

Sturebadet skapades av läkaren och vetenskapsmannen Carl Curman.

Sturebadet är ett inomhusbad och en friskvårdsanläggning, invigt 1885, beläget inom Sturegallerian vid Sturegatan 4 invid Stureplan i centrala Stockholm.Badet skapades av läkaren och vetenskapsmannen Carl Curman.

Carl Curman blev 1859 badläkare i Lysekil, och fick 1863 uppdraget att anordna en ny badhusanläggning. 1872-88 var han Lysekils intendent.
Carl Curman tog studentexamen i Uppsala 1853 och var 1856-60 elev både vid Karolinska institutet och Akademien för de fria konsterna. Han blev medicine kandidat 1859 och medicine licentiat 1864 och promoverad till medicine hedersdoktor vid Köpenhamns universitets jubelfest 1879. År 1880 blev han utsedd till docent i balneologi och klimatologi vid Karolinska institutet. År 1869 fick han en professur i plastisk anatomi vid Konstakademiens läroverk. Sedan 1884 var han hedersledamot av Konstakademien. Hans föräldrar var lantbrukaren Samuel Johan Curman (1801-65) och Maria Carolina (född Strömberg). Han gifte sig 1878 med Calla Curman, med vilken han fick barnen Sigurd Curman, Ingrid Fries, Nanna Fries och Carl G. Curman.

Carl Curman hade länge drömt om att ge Stockholms stillasittande politiker och kontorister motion och bättre hälsa. 1867 hade han grundat Stockholms Badhusaktiebolag och åren därpå öppnat Stora badhuset vid Malmtorgsgatan. Badet en succé och efter 15 år sökte bolaget öppna filial på Östermalm. Curman hittade en tomt vid Sturegatan, ett stenkast från Stureplan och reste sedan till Venedig för att få inspiration till bygget.

Läs mer i papperstidningen eller på https://lysekilsposten.buyandread.com/wl/index.htm

I torsdags kväll sade Lysekils fullmäktige ja till både exploateringsavtal och detaljplan  för Södra Stockevik med stor majoritet.
Den styrande minoriteten med (S), (L), (M) och (C) fick stöd av både (KD), (SD) och (KP), men inte av (V) som yrkade avslag tillsammans med (LP) och (MP).
Planerna på en exklusiv spa-anläggning i Stockevik presenterades första gången för tolv år sedan av företrädare för Sturebaden i Stockholm, markägaren Marianne Thordén och exploatören Lars Andersson som driver företaget Skaftöbo AB.
Högljudda protester
Nu har fullmäktige ställt sig bakom planerna, trots högljudda protester som delat Skaftö i två läger.
– Det känns väldigt bra att vi nu är mogna att gå till beslut. Planarbetet är ett av de största vi haft i modern tid och har tagit ganska stora resurser i anspråk. Vi har nu många andra detaljplaner som vi måste komma vidare med för att utveckla kommunen, sade Jan-Olof Johansson (S).

Läs mer i papperstidningen eller på https://lysekilsposten.buyandread.com/wl/index.htm

 

 

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Annons
Nyhetsarkiv