Iår är Svenska klätterförbundet arrangörer för Nordic Youth Camp i Brastad. Här klättrar ungdomar från grannländerna Finland, Danmark, Norge och Island. Nästa år är det Finlands tur att vara arrangörer. Foto: Stina Pettersson

Internationellt klätterläger i Brastad

2023-07-23 Ungdomar från samtliga skandinaviska länder förenas i de bohuslänska bergen när Nordic Youth Camp hålls i Brastad i veckan.
– Det är kul att vara här och klättra i berg med djupa sprickor, säger Lea från Norge.

Klätterlägret är inne på sin andra dag när Lysekilsposten besöker ett gäng ledare och ungdomar vid en bergsvägg i Brastad. De klättrande ungdomarna rör sig likt spindlar i nät upp för bergsfasaden. Nedanför står deras vänner och justerar säkringsrepen och ser till att klättringen är under kontroll. Nordic Youth Camp ingår i ett roterande utbyte där de nordiska länderna turas om att vara arrangörer för ett klätterläger varje år. I år är ungdomar och ledare från Sverige, Finland, Danmark, Norge och Island är förenade i Brastad under en snar veckas tid.

Berg med sprickor
Nerför berget kommer Lea från Norge som är med och klättrar i Bohuslän för första gången.
– Det är kul att vara här och klättra i berg med djupa sprickor i. Eftersom att det har regnat hjälper sprickorna till att få ett bättre grepp och jag kan enklare ta mig upp för det fuktiga berget.
Lite längre bort står svenska klätterförbundets utbildningsadministratör Eva Rimnäs i full mundering och hjälper till där det behövs.
– Tanken är att ge ungdomar möjlighet att träffa likasinnade, nätverka och få uppleva det bästa av naturen. De ungdomar som deltar har tidigare kunskaper vilket är ett krav från oss. Klättringen i Bohuslän kräver en en viss teknik på grund av bergens sprickor, påpekar Eva.

Första gången utomhus
För Trausti Danielsson från Island är det första gången han klättrar i Sverige, och utomhus över lag.
– På Island har jag klättrat i några år men bara inomhus. Nu är det första gången jag får prova på att klättra utomhus och jag gillar det redan.
Trausti lyfter blicken och tittar upp mot bergets topp som hans landskamrat snart når. Han tillägger att han tycker det är kul att få delta på ett läger och träffa nya vänner.
– Sen så är också kul att få åka utomlands och besöka Sverige och uppleva den svenska naturen, avslutar han.

 

Stina Pettersson
stina@lysekilsposten.se

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv