Fredag 21 februari är en dag som Bohusläns guider i år uppmärksammar genom att lyfta händelser, skildringar och personer som varit och är viktiga för Uddevalla, ibland nationellt och även internationellt med en gratis guidning på temat ”Spår till litteratur och kultur” med start vid Bohusläns Museum.
– Det blir smakprov från olika böcker, skrivna av lokala författare, blandat med lite historia. Vi startar guidningen kl 15 strax utanför ingången till Bohusläns museum och tar en promenad upp till torget, berättar Malin Bergenheim, ordförande i Bohusläns guider.
Ständig utbildning
För att garantera hög yrkesmässig kompetens deltar medlemmarna kontinuerligt i föreläsningar, informationsträffar, turismseminarier och studiebesök. Dessutom genomgår alla guider regelbundet HLR-utbildningar.
– Vi kan se vissa trender i vårt yrke. Det har till exempel varit ett uppsving i historieintresset mycket tack vare TV-serien ”Den svenska historian” där våra guidningar på Marstrand och runt Kungälv har dragit stor publik under gångna året, enligt Malin Bergenheim.
– Vi i Bohusläns Guider jobbar också aktivt för bättre hållbarhet, bland annat genom att förlägga turer till ställen dit besökare kan ta sig med kollektivtrafik. Förutom till fots har vi guidade turer på cykel, i kajaker och båtturer.
Margareta Huitfeldt i fokus
Sen i september har en grupp grävt i Margareta Huitfeldts spår (kyrkor, donationer, brev, stipendieinrättningen, gårdar med mera) och materialet finns nu samlat i en bok om 100 sidor för internt bruk för de auktoriserade guiderna. I fördjupningsutbildningen har deltagarna arbetat i grupper för att leta efter spåren från Margareta Huitfeldt och de har varvat forskningsarbetet i arkiv och böcker med besök på bland annat Röe Gård, Åby och Sundsby Säterier.
”Under vår fördjupningsresa har vi blivit riktiga experter, men samtidigt har nya frågor dykt upp. Vi vill fortsätta leta efter spåren i både Norge och Danmark. Leve Margareta Huitfeldt!” kommenterar guiderna själva på Bohusläns guiders FB-sida.
Guider efterfrågade vid kryssningsanlöp
– En stor utmaning kommer bli de 20 kryssningsanlöpen i Lysekil nästa år, säger Malin Bergenheim. Det ställer höga krav på mottagandet så att det blir en bra och givande upplevelse för alla. Där ser vi att vi med vår kunskap kan bidra med bland annat bättre och mer genomtänkta turer för de olika gäster som kommer.
Margareta Anderberg