I april 2015 kom de första lasterna av järnvägsräls till Lysekil, räls som togs vidare på godståg på Lysekilsbanan. Men nu ser det inte ut att bli någon mer hantering av sådan räls i hamnen i Lysekil.

Ingen mer järnvägsräls lossas i Lysekils hamn

Lysekilsbanan står åter utan både gods- och persontransporter

2016-08-07 Det blir inga mer transporter av järnvägsräls från England till Lysekils hamn. Avsikten var att räls i höst skulle lossas i Lysekil för transport via godståg på Lysekilsbanan till Trafikverkets anläggning söder om Halls-berg.
– Vi har fått besked att Tata Steel kommer att tillverka rälsen vid ett stålverk i Frankrike och då går rälsen på järnväg direkt till Sverige, säger Tor Carlsen, vd i Lysekils Hamn AB.
Granittransporter kan till en del uppväga bortfallet för hamnen, men Lysekilsbanan står i nuläget utan planerade godstransporter.

Beskedet som Lysekils Hamn fått tidigare i år var att transporterna av 60 meter långa delar av järnvägsräls från England skulle återupptas i september. Den engelska tillverkaren Tata Steel skulle då skeppa räls till Lysekil för vidare transport på järnväg.

Men den typ av räls som Trafikverket nu beställt tillverkas i Frankrike istället för i England.

– Det innebär att rälsen tas på järnväg hela vägen till Sverige, säger Tor Carlsen…

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.
https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv