Foto: Gabriel Berndtsson

I nästa vecka startar vaccineringen i Lysekils kommun

En toppnotering av antal covidfall har rapporterats från Närhälsan i Lysekil

2021-01-05 Antalet sjukdomsfall av covid-19 i Lysekils kommun var 31 stycken vecka 52, visar Folkhälsomyndighetens statistik över inrapporterade fall. Närhälsan i Lysekil hade en toppnotering av fall vecka 53. I nästa vecka ska kommunen börja vaccinera inom hemsjukvården och först ut är de särskilda boendena.

Det är Lysekils kommun som tar emot och ger vaccin inom hemsjukvården.
– Vi kommer att påbörja vaccineringen i nästa vecka. Först ut att vaccineras blir kommunens särskilda boenden, berättar Anette Helander, enhetschef hemsjukvården Lysekil.
En av de stora utmaningarna är förvaringen av vaccinerna, då de måste förvaras i omkring 70 minusgrader. Under några dagar kan dock vaccinet förvaras kylskåpskallt.
– Det blir en stor utmaning att kunna beställa hem rätt mängder vaccin för de antalet som är tänkta att ge, säger Elin Hansson, vårdcentralschef på Närhälsan i Lysekil.
– När vi börjar vaccinera på vårdcentralen, det vet jag inte idag, fortsätter Elin.
Från provtagningen i måndags vecka 53 rapporterades 27 positiva fall från Närhälsan i Lysekil vilket är en toppnotering sedan pandemins start.
När det gäller kollektivtrafiken rekommenderar
Folkhälsomyndigheten att du som är över 16 år bär munskydd under rusningstid i kollektivtrafiken. ”Det är du som ansvarar för att ha ett munskydd med dig. Rekommendationen gäller från och med den 7 januari för att minska smittspridning av covid-19”.
Den viktigaste uppmaningen från FHM och Västtrafik är dock att undvika resor i kollektivtrafiken. Om man måste med bussen så undvik rusningstider om möjligt. Fortfarande är avståndet till varandra ett mer effektivt sätt att minska risk för smittspridning av covid-19 än att bära munskydd.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Annons
Nyhetsarkiv