Lucian Sierra Maisa kom med ljus i sin krona.

Hon kommer med ljus i sin krona

Lucia – en tradition i tiden som många vill föreviga – andra inte

2014-12-13 Luciafirandet i bland annat våra skolor och förskolor väcker varje år nya rubriker.
Firandet har, i och med nya tider, blivit synonymt med restriktioner.
Längst med nya regler gick man i år i Örnsköldsvik, där föräldrarna inte fick lov att komma och titta på Luciafirandet.

Den 13 december ska hon komma och lysa upp i mörkret, Lucia, ljusets drottning. Eller ska hon det?
På platser runt om i Sverige har de senaste årens rapporteringar om Luciafirande mer och mer handlat om rätten att få vara pepparkaksgubbe, fotoförbud och om killar får lov att vara Lucia eller inte. Allt färre rubriker sätter ord på det som många upplever som väldigt fint och stämningsfullt.

Skyddad identitet

Anledningen till att exempelvis fotoförbud införts i många förskolor, som till exempel i Lysekil, är att man ska freda barn med skyddad identitet från att hamna på internet, bland annat Facebook. En sådan publicering skulle för det enskilda barnet kunna få allvarliga konsekvenser.

Men långt ifrån alla gillar fotoförbudet. Vissa tycker att man ska tillåta fotografering och filmning för familjealbumet, men att det blir förbjudet att, utan tillstånd, lägga ut bilder på andras barn på internet.

Fotografera efteråt

Skolor och förskolor har agerat olika runt om i landet. På vissa platser har man generösa regler med att man får fotografera, men uppmanar samtidigt att man inte ska sprida bilderna vidare i olika forum. Andra har totalt fotoförbud under Luciatåget, och att man då efteråt får ta kort på ”sina” barn.

I några stadsdelar i Göteborg har man inte bara fotoförbud under Luciafirandet. Här har man även valt att stoppa skolfotograferingen, där man fotas med sin klass. Anledningen till detta är bland annat ett rättviseperspektiv.

Till tidningen Göteborgs-Posten säger, säger Eva-Lena Båth, områdeschef för förskolorna Askim-Frölunda-Högsbo:
– Grunden till det här beslutet är att fotograferingen är en service som inte ingår i det pedagogiska uppdraget.

Ett annat av argumenten är att förskolornas likabehandlingsplan ska följas.
– Alla föräldrar har inte råd att köpa fotografierna, det är inget tvingande men det kan uppfattas som det, säger Eva-Lena Båth till tidningen.

Inga föräldrar

På en förskola i Örnsköldsvik har man tagit Luciafirandet till en helt ny nivå. Där får föräldrarna inte lov att komma alls för att delta i firandet eller titta på Luciatåget.

Ett av argumentet för det beslutet är att det kan upplevas som stressande både för barn och för pedagoger plus att det inte är rättvist, för barnen, om inte alla föräldrar kan komma loss till Luciafirandet.

Publicerad:
Nyhetsarkiv