Irina Oreshko utanför sin lägenhet i Lysekil. Hon har jobbat sedan hon kom till Sverige på arbetsvisum för fem år sedan. Men under en period prioriterade hon att lära sig svenska och valde självmant att tjäna mindre pengar. Detta gör nu att hon inte får stanna i landet.

Hon fick fyra dagar på sig att packa ihop sina fem år i Sverige

Irina Oreshko prioriterade att lära sig svenska språket – då skickas hon tillbaka till Ryssland

2016-02-24 Hon har jobbat i Sverige i fem år.
Det är lika lång tid som hon har varit här på sitt arbetsvisum.
– Det var kärlek för detta landet vid första ögonkastet när jag kom till Sverige och Lysekil, säger ryskan Irina Oreshko.
Nu får hon dock inte stanna längre. Anledningen är att hon under ett år satsade mer på att lära sig svenska på SFI än att arbeta.

Efter ett möte på Migrationsverket i Vänersborg den 19 februari fick hon reda på att hon den 23 februari, fyra dagar senare, skulle vara ur landet. Fem år i Sverige skulle packas ihop på fyra dagar. Hon har gråtit mycket sedan i fredags då hon fick beskedet. Men samtidigt säger Irina att hon måste tänka positivt, inte minst för sin egen skull. Men hon kan fortfarande inte förstå varför hon inte får stanna, vem reglerna är till för. Med sig på Migrationsverket hade Irina en väninna som efter diverse diskussioner med Migrationsverkets tjänsteman fick flyttat datumet till den 28 februari.

Tjänade för lite

Orsaken till att Irina inte får stanna är att hon under en period inte tjänade tillräckligt mycket pengar. Det var under det året som hon kombinerade jobb med att läsa SFI, svenska för invandrare. Under den perioden kom hon inte upp i 13 000 kronor i månaden, vilket är ett krav.

– Jag tjänade under den tiden mindre pengar. Men det var ju självvalt, jag prioriterade att lära mig språket. Samtidigt har jag bott billigt i små lägenheter och jag har aldrig någonsin fått något bidrag. Jag förstår faktiskt inte varför jag inte får vara kvar, vem vill man straffa? Jag har gjort rätt för mig hela tiden…

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv